Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

URÂT, DAR DELICIOS

URÂT, DAR DELICIOS: Criza climatică dă naștere la fructe și legume cu forme ciudate, urâte

URÂT, DAR DELICIOS: Criza climatică dă naștere la fructe și legume cu forme ciudate, urâte
Din cauza crizei climatice, la cel mai mare exportator agricol din Europa apar tot mai multe legume și fructe cu forme ciudate. Olandezii au lansat acum un nou program de utilizare a culturilor „imperfecte”.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Din cauza crizei climatice, la cel mai mare exportator agricol din Europa apar tot mai multe legume și fructe cu forme ciudate. Olandezii au lansat acum un nou program de utilizare a culturilor „imperfecte”.

Pentru a putea fi vândute, de curând a început o campanie de promovare pentru categoria „urât dar delicios”.

 

 

Din cauza crizei climatice, la cel mai mare exportator agricol din Europa apar tot mai multe legume și fructe cu forme ciudate. Olandezii au lansat acum un nou program de utilizare a culturilor „imperfecte”.

 

 

 

Fructele și legumele de dimensiuni sau aspect neobișnuit, care sunt respinse de sistemul alimentar bazat pe standardizare și aspect estetic, sunt salvate în Țările de Jos, cu un program special. Cu toate acestea, astfel de culturi devin din ce în ce mai frecvente datorită vremiidin ce în ce mai extreme .

 

 

 

De exemplu, fermierul olandez Bastiaan B. a fost șocat când a dezgropat cea mai recentă recoltă. Majoritatea celor 117.000 de kilograme de ceapă erau doar de mărimea alunelor.

 

 

 

„Am avut o primăvară foarte umedă și o vară uscată și fierbinte, așa că plantelor au crescut rădăcini foarte mici”, a spus Blok, care cultivă 90 de hectare în Swifterbant. „De obicei, nici măcar nu sunt procesate la această dimensiune. Probabil le-am fi vândut pentru foarte puțini bani ca biomasă  sau poate în Polonia pentru ulei de ceapă. Este fie prea umed și rece, fie prea cald și uscat, și astfel nu mai este o creștere normală.

 

 

 

Armata No Waste, o întreprindere socială care luptă împotriva deșeurilor, a lansat o acțiune în urma unor astfel de situații.Astfel  ei cumpără culturi ciudate de la fermieri și folosesc fructele și legumele salvate pentru a face supe, sosuri, paste, băuturi și gemuri, care sunt livrate la casele clienților din toată țara în fiecare trimestru.

 

 

 

Copreședintele organizației,  a declarat pentru The Guardian că unul dintre fondatorii lor a lucrat împreună cu fermierii timp de 12 ani în cadrul unui concept de cutie pentru alimente și a fost șocat de câte legume și fructe au rămas în pământ sau aruncate pentru că nu îndeplineau un anumit ideal de frumusețe . După cum a spus el, de aici a venit ideea programului.

 

 

 

„Consumatorul mediu este obișnuit să fie castraveții drepți ca o lumânare. Dar oricine are o grădină de legume știe că doi sau trei din 10 castraveți sunt așa, iar restul au tot felul de forme. Potrivit fermierilor, vremea devine din ce în ce mai extremă, iar acest lucru nu ajută la cultivarea legumelor ideale.”

 

 

 

„Este adevărat că lucrurile se îngreunează din cauza climei”, a spus Jaap Fris, șeful economiei comunitare Erve Kiekebos din Gelderland. „Dar uneori trebuie să-mi pun la îndoială propria percepție că lucrurile trebuie să fie perfecte când știu că, chiar dacă este mai puțin atrăgător, este la fel de delicios. La fel ca oamenii, toți arată diferit. Castraveții nu sunt atât de drăguți, dar sunt încă comestibil”.

 

 

 

Citește și:

Se vorbeşte despre construirea unui nou depozit de legume-fructe în judeţul Satu Mare

 

Legumele ecologice din Tiream, Pişcolt, şi Scărişoara domină Piaţa din Carei

 

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns