Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

USR-AUR sună foarte bine

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

A paria pe modul în care se va termina vânzoleala politică din aceste zile care coincid cu apropierea valului patru al pandemiei este la fel ca a paria pe numărul de furnici de pe leșul unui urs împușcat ilegal în pădure.

Moțiuni și contre împotriva moțiunilor, negocieri care în fapt nu sunt decât simple discuții, asocieri între personaje de mâna a doua, declarații care mai mult încurcă decât explică, joc la ofsaid, bârfe, știri pe jumătate false, pe jumătate adevărate.

O vânzoleală cum rareori s-a întâmplat în jalnica lume politică românească.

De unde să începi? Indiferent de unde vrei să dezlegi ghicitoarea pe care o propune primul ministru Florin Cîțu, având se pare acordul tacit al președintelui, sau pseudo-seriozitatea președintelui PNL lăsat în ofsaid, ajungi la același rezultat: nu se știe nimic.

Nu mai puțin suspans este în PSD.

Culmea ironiei și ridicolului, comunicatorul PSD în materie de moțiuni de cenzură a fost desemnat Sorin Grindeanu. Acel Grindeanu care s-a baricadat în sediul guvernului și nu s-a lăsat dat jos din funcția de prim-ministru decât în urma unei moțiuni de cenzură inițiată de propriul lui partid. Bătaie de joc, lipsă de respect pentru cetățean? :i una și alta.

Ce se întâmplă în cea de-a treia forță politică? Vorba vine “forță politică” pentru că moțiunea USR-AUR este boicotată deopotrivă de PSD și PNL. Deja se vorbește de USR-AUR. Foarte probabil după congresul din 2 octombrie Dacian Cioloș va renunța la PLUS. Odată numele partidului prescurtat, foarte bine va putea fi asociat cu numele altui partid.

USR-AUR sună neașteptat de bine. Nu este un secret că imediat după înființare, USR s-a dat la electoratul PNL. Dacă nu ar fi apărut USR PLUS cu siguranță procentele obținute de această formațiune, în cea mai mare parte, s-ar fi îndreptat spre PNL. Acest lucru este dovedit de rezultatele obținute de candidații la alegerile locale din anul 2020. Așadar, pentru PNL formațiunea condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș este un dușman natural. Cu dușmanul în pat nu poți sta prea mult. În mai puțin de nouă luni cele două partide s-au despărțit. Dar nu în mod amiabil, ci cu un uriaș scandal.

Pe termen lung, decizia de a da afară din guvern USR PLUS este foarte posibil să fie în beneficiul PNL.

  PSD a rămas un partid mare pentru că a distrus în fașă orice partid care îi amenința hegemonia pe partea stângă a eșichierului politic. PNL, după ce s-a unit cu PDL, nu a reușit să-și extermine concurența pe dreapta. PMP i-a luat aproape cinci procente, vreo trei procente au mers la ALDE, iar grosul, de vreo 15% au mers către USR PLUS.

Adunând, prin eliminarea USR PLUS, PMP și ALDE, iată că PNL ajunge în jurul a 30-40 de procente. Asta ar însemna stabilitate politică. Un partid mare pe stânga, un alt partid mare pe dreapta. PNL și PSD pot fi imaginați ca un car cu boi de Nicolae Grigorescu. Numai că, așa cum se observă în multele variante ale maestrului Grigorescu care a surprins ca nimeni altul spiritul național românesc, în spatele carului cu boi din prim plan urmează alt car cu boi. Perspectiva sugerează un șir de care cu boi.

Ei bine, în planul secund al actualei situații politice din România pandemică următoarea căruță trasă de animalele care, cu suflarea lor, l-au încălzit pe pruncul Isus, se află un nou cuplu USR-AUR.

    Când Florin Cîțu zice că USR s-a asociat cu un partid extremist vorbește prostii. Consilierii l-au învățat să spună asta. În realitate și USR și AUR s-au născut din revoltă, ca o reacție la incapacitatea celor două partide mari de a guverna. Electoratul lor se diferențiază doar la suprafață. Electoratul USR este mai școlit. Dacă votanții AUR sunt mai puțin școliți, sau cum ar zice Iohannis, este format din analfabeți funcționali, ei nu au dreptul să ceară o viață mai bună, nu au dreptul la exact aceeași porție de libertate ca profesorul de fizică ajuns președinte de țară? Fondul problemei este același. USR și AUR sunt două săbii care încap în aceeași teacă. Sau, dacă vreți, este o sabie cu două tăișuri, una taie în dreapta alta în stânga.

Dacă USR atentează la electoratul PNL, tot atât de adevărat este că AUR poate atrage electoratul PSD. Partidul lui Dan Diaconescu a băgat frica în PSD. L-au terminat. Dacă la început PSD se temea de AUR, dacă PNL se teme de USR, în noua conjunctură politică PSD și PNL se îngrozesc la gândul că aceste două partide tinere le-ar putea lua locul în opțiunile electoratului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

O sinucidere controversată

Asculta acest articol Când scriam despre Hexi Pharma că este mai tare decât campania electorală nu-mi puteam imagina că patronul