Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ROMÂNIA, ÎN TOPUL CELOR MAI MARI PREȚURI LA ȚIGĂRI

Valoarea accizelor și impactul asupra consumatorilor

Valoarea accizelor și impactul asupra consumatorilor
Politica fiscală în domeniul tutunului are un impact direct asupra prețurilor și contrabandei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

România se numără printre țările europene cu cele mai ridicate prețuri la țigări, raportate la puterea de cumpărare. Aproape 80% din prețul unui pachet de țigări ajunge la stat sub formă de taxe și impozite, iar această politică fiscală influențează atât consumul, cât și contrabanda cu țigarete.

 

 

 

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, prețul unui pachet de țigarete în România, raportat la puterea de cumpărare, este de 10,19 dolari, plasând țara noastră pe locul trei în Europa, după Irlanda și Franța. În aceste țări, prețurile ridicate ale țigărilor sunt direct corelate cu nivelurile ridicate de contrabandă. De exemplu, în Irlanda, piața neagră atinge 24,4%, iar în Franța 32,4%, cel mai mare nivel al comerțului ilegal din Europa.

 

 

 

Anul trecut, autoritățile române au decis să modifice calendarul de accizare, ceea ce a dus la o creștere rapidă și semnificativă a accizelor. În prezent, acciza totală pe pachetul de țigarete este de 673 lei, față de 657 lei, cât era prevăzut inițial. Această creștere a contribuit la un avans al contrabandei, care a atins 9,8% din totalul consumului în martie, comparativ cu 7,7% în ianuarie.

 

 

Experiențele anterioare arată că majorările bruște ale accizelor au dus la creșteri semnificative ale contrabandei. În 2010, când acciza a fost mărită brusc cu 50% în mai puțin de un an, contrabanda în România a ajuns la peste 36%. Franța, de exemplu, se confruntă acum cu o situație similară celei din România de acum 14 ani.

 

 

România nu este singura țară cu accize ridicate la țigarete, dar diferențele față de țările vecine sunt notabile. În Bulgaria, acciza este de aproximativ 90 de euro, în Polonia de 110 euro, iar în România de 135 de euro. Aceste diferențe influențează comportamentul consumatorilor, care sunt tentați să cumpere țigări din țările vecine unde prețurile sunt mai mici.

 

“Fenomenul bulgăresc”, unde țigările mai ieftine din Bulgaria sunt aduse în România și vândute la prețuri mai mari, este în creștere. Acest trafic profitabil afectează bugetul național, deoarece încurajează piața neagră și reduce veniturile fiscale legitime.

 

 

Nivelul contrabandei cu țigarete, înregistrat în martie la aproape 10%, înseamnă pierderi anualizate la buget de circa 400 de milioane de euro. Într-un an electoral și cu un deficit în creștere, aceste pierderi sunt deosebit de semnificative.

 

Oana Claudia Iacob, Government Relations Manager la JTI România, subliniază că orice creștere a accizelor trebuie să țină cont de realitățile geografice și economice, precum și de puterea de cumpărare a consumatorilor. Ce poate părea ieftin în România comparativ cu țările din vest poate fi de fapt foarte scump pentru consumatorii români.

 

Politica fiscală în domeniul tutunului are un impact direct asupra prețurilor și contrabandei. Pentru a echilibra nevoile bugetare cu realitățile economice, autoritățile trebuie să adopte măsuri bine planificate și să evite creșterile bruște ale accizelor. În același timp, este esențial să se combată contrabanda pentru a proteja veniturile fiscale și a asigura o piață echitabilă pentru toți participanții.

 

CITEȘTE ȘI: Ciolacu: Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns