Sătmărenii vin în fiecare dimineaţă de miercuri la audienţele organizate de Consiliul Judeţean ca să-şi rezolve anumite probleme legate de locuinţă, probleme culturale sau probleme personale. Ieri, 3 octombrie, în Sala de Protocol au ţinut să le răspundă sătmărenilor consilierii Octavian Apan şi Marcel Şimon.
Prima care a intrat în audienţe a fost Ionela Toma, o cântăreaţă de muzică populară din Satu Mare. A venit să ceară sponsorizare din partea Consiliului Judeţean ca să-şi poată lansa primul album. Lansarea va avea loc în 9 noiembrie, şi după cum spune Ionela, a invitat numeroşi artişti din mai multe judeţe.
Ileana Fatol locuieşte într-o locuinţă socială din Carei care se află într-o stare proastă, prin care umblă şobolani. Cheltuielile şi chiria o plăteşte din pensie, iar încăperea se compune dintr-o cameră şi o bucătărie. Are un copil cu handicap de 25 de ani şi de 5 ani caută o locuinţă în care să stea în condiţii decente. Vine iarna şi nu îşi doreşte să îngheţe de frig, de aceea a venit să ceară ajutor. Consilierii i-au spus că vor lua legătura cu primarul din Carei şi că vor încerca să caute o soluţie.
Cu o problemă personală, care este totodată o problemă pe care o întâmpină mulţi sătmăreni, s-a prezentat în audienţe Vasile Chira din Gherţa Mică. Acesta cere Consiliului Judeţean un depozit în care micii producători să poată să-şi ducă legumele, fructele pentru ca acestea să poată fi vândute, în magazinele mai mari din judeţ, sau de ce nu, în străinătate. Vasile s-a plâns că nu reuşeşte să-şi vândă produsele pe care le duce în piaţă, în Negreşti Oaş. A mai spus că, anul acesta, din 3 sere de roşii a reuşit să vândă doar 200 de kg. Gheorghe Apan i-a transmis că este o problemă de actualitate, chiar s-a discutat despre acest aspect zilele trecute. Se doreşte amenajarea unor depozite de acest gen în mai multe puncte din judeţ printre care Tăşnad, Carei, Negreşti Oaş şi Satu Mare.
Şi în această săptămână s-a prezentat un sătmărean cu o problemă legată de curentul electric.Vasile Dărăban locuieşte în Lazuri şi îşi doreşte să-şi tragă curent care se găseşte la 200 de metri de casa lui. Vasile susţinte că a vorbit cu cei dela Electricaîn urmă cu doi ani, a fost de acord să suporte costurile legate de stâlpi şi cabluri, însă în contract a mai apărut că trebuie să scoată din buzunar şi bani pentru un transformator, care la mâna a doua se vinde cu 5000 de euro. Nu a fost de acord, mai ales că în contract era stipulat faptul că după 5 ani, transformatorul să aparţină companiei Electrica. Fiind asistent maternal, Vasile a mai cerut ajutorul Consiliului Judeţean legat de banii care trebuie să-i primească pentru copilul cu dizabilităţi pe care-l are. Pe lângă problemele legate de banii primiţi pentru cazarmament şi rechizite, Vasile susţine că de 4 ani primeşte doar 8 lei pe zi pentru hrana copilului. Aceasta în condiţia în care preţul produselor alimentare creşte lunar.
Hamza Dezideriu din Sanislău s-a prezentat în audienţele de ieri ca să ceară lemne de foc, un loc pentru o casă şi un loc de muncă.
Cazurile prezentate de sătmăreni în audienţele Consiliului Judeţean Satu Mare sunt rezolvate în decurs de o săptămână, desigur, cele care pot fi soluţionate. Sătmărenii îşi prezintă problemele, iar consilierii îi contactează telefonic în următoarele zile ca să le ofere acestora un răspuns.
Fii primul care comentează