Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

LANSARE DE CARTE

Vasile Conioşi Mesteşanu şi-a lansat volumul „Cireşi în floare/CherryTrees in Bloom”

În prezenţa unui public numeros, Vasile Conioşi Mesteşanu şi-a lansat volumul  „Cireşi în floare/CherryTrees in Bloom”
      Marţi, 30 aprilie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a găzduit un eveniment de excepţie – lansarea volului de  haiku şi senry intitulat „Cireşi în floare/CherryTrees in Bloom”. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Volumul este tradus în limba engleză de profesoarea Olimpia Iacob & Jim Kacian, fiind prezentat de scriitorii Robert Laszlo, Loredana Ştirbu şi Felician Pop.
Momentele muzicale au fost susţinute de cantautorul Adrian Lupescu.
Scriitoarea Loredana Ştirbu, preşedinta Cenaclului literar Cronograf, cel frecventat de sărbătorit, în calitate de moderatoare a evenimentului editorial, şi-a manifestat bucuria că numeroşi oameni de cultură sătmăreni, inclusiv membrii ai Cenaclului literar Afirmarea, cadre didactice au dat curs invitaţiei lansate de Vasile Conioşi Mesteşanu, sărbătoritul zilei.

 

A luat apoi cuvântul poetul Robert Laszo, directorul instituţie gazdă, cel care şi-a manifestat bucuria că lansarea de carte are loc într-un spaţiu consacrat culturii, chiar dacă nu este vorba despre un spaţiu foarte mare, dar este un spaţiu deosebit de generos. A subliniat faptul că, de această dată, sărbătoritul nu mai este în spatele aparatului de fotografiat, ci în faţa acestuia. Este un moment de reuşită incontestabilă a culturii sătmărene, a profesorului şi poetului Vasile Conioşi Mesteşanu. Poezia inclusă în volum este deosebit de sensibilă, fiind parcă incluse cascade de ipostaze dense, cuprinzătoare. Autorul a reuşit să exprime până şi în cele 17 silabe ale poemului haiku, aspecte ce privesc dinamica naturii. Se regăseşte cu prisosinţă lumea satului din care provine.
Au rostit cuvinte de apreciere la adresa profesorului, creatorului şi omului de artă şi cultură Vasile Conioşi Mesteşanu, profesoara Claudia Păcurar, directoarea Şcolii gimnaziale din Tarna Mare, Monica Sobius, primar al comunei Tarna Mare, cele care au vorbit mai aplicat despre omul şi profesorul Vasile Conioşi Mesteşanu.

 

Consideraţii referitoare la conţinutul tomului adus în atenţie publică au formulat poetul şi scriitorul Felician Pop, dar şi poetul, eseistul şi criticul literar Ioan Nistor.
S-a subliniat faptul că, pentru Tarna Mare este un privilegiu să aibă un asemenea spirit. Haikuurile sunt pastile de seninătate concentrare ca urma a respectării rigorilor de construire a acestor creaţii literare. Cele 17 silabe trebuie să sintetizeze cumulul de idei. Prin acest gen de poezie, spiritul, fluidul magic ajunge din Japonia în românia.
Arta şi cireşii vor salva omenirea. Cartea prezentată este una din lucrările mult aşteptate de autor, dar şi de cititorii sătmăreni.

 

S-a menţionat faptul că, în această perioadă, cireşii nu mai sunt înfloriţi, dar sunt încireşaţi. Vasile Conuioşi Mesteşanu este un eminent emisar al Ţării Oaşului. Poate că este singurul creator sătmărean care a adunat într-un volum zeci sau sute de haiku-uri. Pe lângă faptul că este un poet şi artist împătimit al fotografiei, Vasile Conioşi Mesteşanu este şi un deosebit de bun cercetător, dar şi foarte eficient.
Epigramistul Ioan Tipu Sălăjanu a citit două epigrame adresate sărbătoritului.
În finalul întâlnirii culturale, sărbătoritul a prezentat câteva detalii cu privire la traducerea în limba engleză. Pentru o traducere cât mai fidelă, a fost solicitat de către traducători să expliciteze semnificaţiile unor cuvinte folosite, chiar dacă la prima vedere par a fi uzuale, dar se dovedesc adesea necunoscute pentru o serie de persoane care nu cunosc detalii despre lumea satului. Alocuţiunea s-a încheiat cu adresarea de mulţumiri celor care l-au ajutat, familiei în mod expres, dar şi celor care au dat curs invitaţiei de a participa la evenimentul editorial. A urmat sesiunea de autografe.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Înregistrarea proprietăților în sistemul de cadastru și carte funciară

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns