Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Veterinarii din judet trebuie sa tina aproape de fermieri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conducerea DSVSA va monitoriza toate problemele invocate de crescatori pe problematica sanatatii animalelor

[slideshow id=680]

 

Marti, medicii veterinari maramureseni s-au intrunit cu conducerea Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si a Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) din Romania. Actiunea a avut loc la Prefectura Maramures si a fost condusa de subprefectul Dorin Buda. Din partea ANSVS a fost prezent presedintele Marian Zlotea – secretar de stat, insotit de Nicolae Lazar – director in cadrul ANSVSA, Viorel Andronie – prim-vicepresedinte si Bogdan Dumitrache, secretar in cadrul CMV din Romania. De asemenea, au luat parte Gheorghe Siman, presedintele CMV Maramures, Danut Crisan, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, senatorul Gheorghe Mihai Barlea, presedinti ai asociatiilor crescatorilor de animale, specialisti veterinari. Prima parte a intalnirii din Baia Mare a fost rezervata discutiilor cu membrii Colegiului Director al DSVSA Maramures, dupa care a avut loc intalnirea cu medicii veterinari zonali, cu cei concesionari si cu reprezentanti ai crescatorilor de animale. Presedintele Marian Zlotea i-a informat pe cei prezenti ca, potrivit unei decizii luate cu putin timp in urma, in scopul imbunatatirii activitatii, presedintii asociatiilor crescatorilor de animale si presedintele CMV, Gheorghe Siman, sunt invitati saptamanal sa participe la intalnirile Colegiului Director al DSVSA. Masura a fost impusa de necesitatea unei mai bune colaborari cu fermierii, cunoasterea problemelor lor direct de la sursa, gasirea posibilitatilor de rezolvare a acestora de pe pozitii de parteneri intr-o colaborare, dar si pentru a creste transparenta. S-a dispus conducerii DSVSA sa includa in procesele verbale ale colegiului director, care ulterior se transmit la ANSVSA, toate problemele invocate de crescatori pe problematica sanatatii animalelor. Transparenta si colaborarea ar trebui sa devina cuvinte de ordine. O alta problema a fost cea ce priveste crotaliile pentru individualizarea animalelor. Daca anul trecut si la inceputul acestui an au fost mari probleme in asigurarea acestora, zilele trecute problema a fost rezolvata. Pentru perioada ce vine fiecare directie va stabili bugetul pentru cumpararea acestor elemente de individualizare.

 

Crotalierea, necesara pentru a nu pierde subventia

 

Prin intermediul medicilor veterinari prezenti s-a facut apel la crescatorii de animale, indiferent de specie, sa solicite crotalierea. “Este pacat sa piarda oamenii subventia din lipsa crotaliilor sau din nepasare”, a spus Zlotea. S-a recomandat medicilor veterinari consilierea persoanelor care detin animale sau doresc sa infiinteze ferme sau sa le extinda. Asta mai ales pentru ca la nivel national se resimte o reducere a efectivelor, fapt ce duce implicit la reducerea volumului de activitate si a veniturilor realizate. Crescatorii de animale trebuie sa fie la randul lor receptivi la ceea ce inseamna colaborare constanta cu medicii veterinari. S-a subliniat faptul ca DSVSA are obligatia de a rezolva problemele de sanatate animala invocate de fermieri. Dupa o serie de alte discutii privind sanatatea animala, Zlotea a atras atentia medicilor veterinari concesionari ca eventualele reclamatii fondate ale unor fermieri vor duce la sanctiuni ce vor putea culmina cu rezilierea contractului de concesiune, implicit pierderea circumscriptiei respective.

 

Crescatorii de animale sunt nemultumiti ca se aduce lapte din tarile europene

 

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine, a fost multumit de relatia care exista intre asociatii si noua conducere a ANSVSA, respectiv CMV. El s-a aratat nemultumit insa de modalitatea prin care se atribuie pasunile comunale si a cerut ca legea in acest sens sa fie modificata. De asemenea, este suparat pe procesatorii de lapte care achizitioneaza produsul din strainatate, in loc sa-l ia pe cel autohton. Cu toate ca subventia este mai mare in tarile UE, iar laptele se poate valorifica mai ieftin, presedintele Franc a spus ca autoritatile nu fac suficiente eforturi de a controla laptele adus de afara, pentru ca sunt semnale ca nu tot se importa in conditii legale. Oaspetii l-au asigurat ca astfel de controle se fac si se vor intensifica, insa i-a rugat pe crescatorii de animale sa nu-si bata joc de lapte si sa-l risipeasca, ci sa incerce sa-l valorifice la un pret comparabil cu laptele adus din strainatate.

 

Medicii veterinari trebuie sa aiba tinuta morala si profesionala

 

Prim-vicepresedintele Viorel Andronie, cel care are in atributii si functia de presedinte atata vreme cat doctorul Liviu Harbuz are alte insarcinari, a prezentat cateva aspecte ce privesc medicii veterinari. Din spusele sale s-a desprins faptul ca o serie de activitati prestate in perioada 1 mai – 30 octombrie 2008 nu au fost platite in lipsa unei baze legale, nu erau incheiate contractele de prestatie. Pentru recuperarea banilor, la inceputul lunii viitoare se va initia actiune judecatoreasca pentru a avea baza legala de plata – o sentinta definitiva si executorii vor rezolva deblocarea banilor. Medicii veterinari mai au de recuperat sume si pentru o serie de activitati prestate in primul trimestru al anului in curs. Ca o anomalie ce se incearca a fi corectata este necesitatea incheierii in fiecare an a contractului pentru prestatii. S-a initiat un act normativ prin care concesionarea activitatilor sa se faca pentru patru ani, cu posibilitate de prelungire pentru inca trei ani. Se sconteaza pe o calitate mai buna a actului medical. Nu se va renunta in schimb la semnarea in fiecare an a contractului. Si Andronie a recomandat medicilor veterinari o buna colaborare cu fermierii, consilierea acestora in scopul cresterii efectivelor de animale in folos reciproc. S-a spus ca se cauta solutii pentru rezolvarea problemei privind cabinele medicale. Cu ocazia acestei intruniri s-a discutat si despre activitatea de eliberare de catre medicii veterinari a unor documente, precum cele ce privesc miscarea animalelor, certificate de transport si altele similare. Presedintele Zlotea a spus ca formularele in sine sunt asigurate din resursele financiare ale statului. Medicul veterinar nu trebuie sa stea neaparat langa camionul in care se incarca animalele pentru a vedea starea de sanatate. Examinarea poate fi facuta si cu 10-12 ore anterior, fapt ce il poate face pe medic sa dea rezolutia in acest sens< clinic sanatos. Din partea medicilor veterinari care au apreciat unele imbunatatiri in ceea ce priveste activitatea si preocuparile ANSVSA din ultima perioada s-a lansat rugamintea ca “Programul strategic” sa se dezbata in timp util si sa fie transmis pentru aprobare organismelor in drept. Nu este posibil sa se intre in noul an sub semnul incertitudinii privind activitatile obligatorii pe care medicii veterinari trebuie sa le presteze. Medicilor veterinari li s-a transmis sa aiba o tinuta morala si profesionala. Daca nu vor face acest lucru vor fi catalogati ca fiind acei medici veterinari de la tara care nu si-au imbunatatit activitatile pe care le desfasoara. Concluzia a fost aceea ca medicii veterinari trebuie sa tina aproape de crescatorii de animale, altfel isi pierd obiectul de activitate, implicit locul de munca.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns