Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vicepremierul ungar cere din nou autonomie pentru maghiarii din România

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei
Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a declarat sâmbătă că minoritatea maghiară din Transilvania trebuie să primească acele autonomii care sunt acceptate în alte ţări ale Uniunii Europene.

“Să conştientizăm în rândul maghiarilor din Transilvania, maghiarilor de peste tot şi al românilor din România că, în acest caz, comunitatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE. Prietenii români să înţeleagă că dacă ar accepta că în Europa există un drept care-l revendică această comunitate, forma de autonomie care este justificată într-o parte a Europei, nu este justificată în România, atunci se acceptă că dumneavoastră sunteţi cetăţeni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetăţeni de rangul doi. Nu putem accepta că dacă există drepturi recunoscute undeva în UE, dacă există forme de autonomie acceptate în diverse ţări, acele drepturi şi acele forme nu pot fi revendicate şi date comunităţii maghiare din Transilvania”, a susţinut Semjen Zsolt în discursul rostit pe scena Operei Maghiare din Cluj, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR.

El a afirmat că dacă un român ar dori ar putea folosi în Ungaria simbolurile sale naţionale, limba sa natală şi poate asculta imnul său naţional, toate acestea fiindu-i premise. Vicepremierul ungar a afirmat că în aceste condiţii aşteaptă de la “prietenii români” să acorde aceleaşi libertăţi cetăţenilor maghiari, relatează Mediafax.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat cu aceeaşi ocazie că, deşi poate au rămas lucruri neîndeplinite în acest sfert de secol, dacă un maghiar s-ar trezi, ca prin minune, mâine şi ar fi decembrie 1989, ar fi cu adevărat speriat, remarcând diferenţa dintre realitatea de atunci şi cea de acum.

Kelemen Hunor a mulţumit comunităţii maghiare care a susţinut şi votat UDMR în toţi aceşti 25 de ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

5 comentarii

  1. Nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare. Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-ne perpetuu cu aceeaşi pretenţie: AUTONOMIE…. proiectul UDMR cu 16 regiuni arată foarte clar faptul că liderii maghiari nu vor prosperitate economică, nici pentru Ţinut nici pentru România, ci menţinerea unei zone secuieşti sărace, în care românii să plece sau să nu vină, iar secuii să rămână doar dintr-un fel de ataşament patriotic local.

  2. ei (ungurii) nu inteleg ca pentru a avea autonomie trebuie schimbata constitutia romaniei,iar pentru a schimba constitutia trebuie votul romanilor iar pentru aschimba votul romanilor,romanii trebuie sa ajunga sa-si schimbe parerea despre unguri,adica sa fie siguri ca in judetele maghiare nu vor deveni cetateni de rangul doi,ca nu vor fi obligati sa vorbeasca numai in limba maghiara,ca nu-si vor mai bate joc de simbolurile romanilor,ca in firmele ungurilor vor fi angajati si romani fara sa fie obligati sa stie limba maghiara,ca ungurii nu mai vorbesc de trianon ,ca nu vor fi in continuare maghiarizati.Auzi ce bazaconii spune vicepremierul ungariei despre romanii din ungaria,pai eu stiam ca in 1918 pe teritoriul Ungarie erau aproape 100 000 de romani si acum mai sunt vre-o 5-10 mii,la cat de multi copii fac familiile de romani trebuiau sa fie cel putin 200000 ,concluzia ,pentru ca au fost maghiarizati cu forta asa cum s-a intamplat in transilșvania in timpul ocupatiei hortiste

Lasă un răspuns