22% dintre români consideră că examenele ar trebui susținute de elevi în școli pe calculator, și nu în format clasic așa cum se întâmplă în prezent. În același timp, 73% susțin că viitorii profesori trebuie pregătiți în facultate să predea și digital. Concluziile aparțin sondajului “Percepții publice asupra educației”, realizat de Avangarde.
De remarcat că 66% dintre respondenți au ales opțiunea “Nu știu/ Nu răspund” la întrebarea: “A copiat sau a consultat surse nepermise în timpul testelor din perioada școlii online copilul dumneavoastră?”
Sondajul a fost realizat de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde, în perioada 17 – 27.03.2021, pe un eșantion de 900 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare este de 3,2% pentru un nivel de încredere de 95%.
Aproape 40% dintre respondenți au declarat că nu sunt de acord cu sistemul de meditații existent în România. În privința deciziei ministrului Educației de a ține școlile deschise de la începutul celui de-al doilea semestru, 61% dintre români au calificat hotărârea drept una corectă.
De precizat că sondajul a fost lansat înainte ca ministrul Sorin Cîmpeanu să anunțe închiderea din nou a școlilor, pentru o lună, începând din 2 aprilie și până pe 4 mai.
La întrebarea “Considerați că examenele ar trebui susținute în școli pe calculator sau tot în format clasic cu pix și hârtie?”, 57% au ales formatul clasic (pix și hârtie), dar 22% au fost de părere că evaluările ar trebui derulate în școli pe calculatoare.
46% dintre români consideră că este obligatoriu ca viitorii profesori să fie pregătiți în facultate să predea și digital, 27% susțin că ar trebui să învețe opțional predarea digitală, în timp ce 13% nu sunt de acord cu formarea în predarea digitală.
1 comentariu
Trebuie pregatiti mai ales din punct de vedere metodic,pedagogic si in psihologia copilului,cat si un mai mare numar de ore de practica pedagogica cu predare la clasa sub supravegherea si indrumarea profesorilor metodisti. Acestea impreuna cu partea stiintifica de specialitate sunt bazale pentru un invatamant de calitate,baza care la ultimele 10 – 15 generatii de absolventi cam lipsesc.