Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Viitura așteptată pe Dunăre reprezintă un pericol “extrem” de ridicat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Liviu Dragnea merge la Craiova să coordoneze acțiunile anti-inundații
Liviu Dragnea merge la Craiova să coordoneze acțiunile anti-inundații

Premierul Victor Ponta a vorbit în comandamentul de urgenţă de la Guvern despre inundaţiile care ar putea lovi România în următoarea perioadă. Potrivit primului ministru, viitura care vine din Serbia reprezintă un pericol extrem de ridicat. Din acest motiv, primul-ministru a subliniat, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă de luni, importanţa pregătirii, a informării, dar şi a demonstrării solidarităţii faţă de statele vecine care se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimul secol.

UPDATE: Dunărea se situează peste cotele de inundaţie, la staţiile hidrometrice Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Măgurele şi Zimnicea şi are un debit de 12.100 metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, ANAR precizând că nu există deocamdată risc major de inundaţii pentru populaţie şi locuinţe.

Guvernul formează la Craiova un centru regional de coordonare a acţiunilor pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţiilor, în contextul celei mai grave viituri de pe Dunăre din ultimul secol, care a provocat pagube foarte mari mai ales în Serbia şi Bosnia, a informat Executivul luni, la comandamentul pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, Victor Ponta a reiterat angajamentul exprimat de vicepremierul Liviu Dragnea duminică privind trimiterea de ajutpare Serbiei şi, la nevoie, Bosniei. În acest sens, a existat deja o discuţie la nivel de premieri între România şi Serbia.

„Dacă sunt şi iniţiative private de sprijin pentru Serbia, să reuşim să strângem diverse ajutoare. În general, românii se mobilizează la greu, dar trebuie să coordonăm acest lucru, că altfel e haotic”, a comentat Ponta, precizând că aceste contribuţii private pot fi strânse şi prin ajutorul SMURD.

Din punct de vedere meteorologic, „veştile nu sunt proaste”, a informat şeful ANM, Ion Sandu. „Până marţea viitoare, precipitaţiile vor fi de 15-20 de milimetri şi nu vor contribui la creşterea suplimentară a debitelor de pe râurile din interiorul României”. A doua veste încurajatoare este că nici în bazinul Dunării nu sunt prevăzute ploi până săptămâna viitoare. „Dar va ploua din 27 şi în bazin, şi în România”, a avertizat Ion Sandu la comandamentul de luni. Scenariul pozitiv expus de directorul ANM sugerează că primul val al viiturii de pe Dunăre va apuca să se atenueze până la începerea ploilor.

Totuşi, pericolul pentru România îl reprezintă faptul că vor fi 4-6 săptămâni cu o presiune constantă pe digurile de la Dunăre, a explicat vicepremierul Dragnea, care este mutat de Victor Ponta la Craiova, de unde să coordoneze acţiunile anti-inundaţii, relatează Mediafax.

 

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, a anunţat duminică ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea. El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisipi şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie.

Balcanii se confruntă cu cele mai grave inundaţii din ultimul secol

Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în cele mai grave intemperii cu care se confruntă Bosnia, Serbia şi Croaţia de peste un secol, au anunţat surse oficiale citate de AFP şi preluate de Mediafax. Cel mai grav lovit este oraşul Obrenovaţ din Serbia (în apropiere de Belgrad), unde premierul Aleksandr Vuici a anunţat că au găsit 12 cadavre, ridicând astfel bilanţul din Serbia la 16 decese.
„Din nefericire, estimăm că numărul morţilor va fi şi mai mare. Ce ni s-a întâmplat are loc o dată la o mie de ani, nu o dată la o sută de ani. Am reuşit să evităm o catastrofă şi mai gravă graţie unei bune organizări”, a declarat Vuici.
Inundaţiile au provocat moartea unei persoane şi în sud-estul Poloniei. În Ucraina, alimentarea cu energie electrică a circa 100 de sate a fost întreruptă în nordul şi vestul ţării din cauza ploilor abundente şi a rafalelor de vânt.În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică.

Impresionat de proporţiile inundaţiilor din Balcani, Papa Francisc a cerut mulţimii reunite duminică în piaţa Sfântul Petru din Roma să se “roage” cu el pentru victime.

 

România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare

România va trimite în Serbia şi Bosnia ajutoare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi sprijinirea sinistraţilor, precum o pompă de apă, pături, apă şi alimente, a anunţat premierul Victor Ponta.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns