Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vine sau nu vine valul 4?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrurile sunt destul de neclare. Odată cu măsurile de relaxare, lumea se poartă ca și când ar fi dispărut pentru totdeauna teama de infectare cu SARS COV 2.

Nu se mai poartă mască nici în locurile în care purtarea măștii a rămas obligatorie. Nu se mai dau amenzi. S-a redus numărul celor care se vaccinează fără ca guvernul să fie îngrijorat.

Meciurile de fotbal de la Euro 2021cu zeci de mii de spectatori au fost considerate teste supreme venite să demonstreze că pandemia a trecut. Sunt prezentate ca dovezi certe testele care arată arată că la un meci cu 50.000 de spectatori au fost depistate doar câteva cazuri de persoane infectate.

Dacă, totuși valul patru va veni, lumea va fi mai bine pregătită decât a fost la începutul pandemiei?

Indiferent de intensitate, în cazul valului 4 nu mai pot fi invocate lipsa informațiilor. Populația nu mai poate fi manipulată atât de ușor.  Nu mai pot fi luate nici măsuri aberante pentru că nu doar populația, ci și mediul de afaceri va reacționa altfel decât în primul an al pandemiei.

Așadar, guvernul va trebui să fie mai atent decât în cazul primului val. Ba chiar și la următoarele două valuri nu s-a prea văzut că s-a învățat din greșeli.

Pandemia, cu toate necazurile pe care le-a adus, nu i-a împiedicat pe politicieni să o politizeze.

Nu va fi din nou totul politizat? Ludovic Orban spunea că PNL  la alegerile parlamentare din decembrie 2020 nu a fost învins de PSD, ci de pandemie. Cum în această toamnă nu sunt alegeri, pe cine va învinge pandemia?  Pandemia anului 2020 l-a lăsat pe Ludovic Orban fără funcția de prim ministru. Prin comparație, pandemia din 2021 ar fi trebuit să contribuie la erodarea guvernului condus de Florin Cîțu în așa măsură încât să-l lase și pe acesta fără funcție. Nu s-a întâmplat așa. Dimpotrivă, liderii coaliției de guvernare afirmă că guvernul a ieșit mai întărit. În competiția cu primul ministru din timpul pandemiei din 2020, primul ministru din  timpul pandemiei din 2021 culege deja laurii unei bune guvernări.

Se poate spune că Ludovic Orban a fost învins de pandemie, iar Florin Cîțu a învins pandemia?  Altfel spus, în termeni politici Florin Cîțu guvernează mai bine decât a guvernat Ludovic Orban?

Până la urmă, campania internă din PNL se duce în jurul ideii de guvernare sau este doar o luptă pentru putere între două grupări rivale? Cum afectează această campanie furibundă actul guvernării? Unde sunt dezbaterile pe marginea crizei provocate de pandemie?

Cuvântul ”pandemie” aproape a dispărut din vocabularul liberalilor prinși în campanie. Dacă până la congresul din 25 septembrie se abate asupra României un val patru, lucrurile pot lua o întorsătură urâtă. Pentru Florin Cîțu. Premierul deja este acuzat că se ocupă prea puțin de guvernare și prea mult de campania internă din PNL.

  Dacă în 25 septembrie valul patru va face ravagii, cum se vor întâlni cei 5000 de delegați? Se adună deja nori negri deasupra PNL-ului. Aduși de pandemia care, spun specialiștii, se apropie cu pași repezi.

Comentatorii mai abili constată că, de fapt, lupta ducându-se între fostul PDL și vechiul PNL, pentru moment nu prea contează guvernarea.

Lucrurile se vor drege după alegerea președintelui. Deocamdată important este cine pune mâna pe putere. Deci este prematur să se vorbească despre un eventual val patru. Pandemia poate aștepta până își rezolvă PNL problemele. Și nu are puține. Se poate spune că PNL face atâta gălăgie încât nu se mai văd semnele apropierii unui posibil nou pericol. De dragul campaniei electorale măsurile de relaxare luate de guvern se pot confunda deja cu indiferența.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)