Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TENSIUNI ÎNTRE ROMÂNIA ȘI GRECIA

Virus mortal ajuns la Thessalia și Epir

Virus mortal ajuns la Thessalia și Epir
Există posibilitatea ca animalele să se fi contaminat după analizele de laborator, deoarece în România animalele destinate vânzării sunt adunate în spații comune.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

De la animale importate din România în Grecia s-a transmis cel mai probabil pesta micilor rumegătoare, depistată în unități zootehnice din regiunea Thessalia. Pesta micilor rumegătoare nu a existat în Grecia până acum și este un virus care se transmite ușor la animale, provocând o mare mortalitate.

 

 

Deși nu a fost emis încă un comunicat oficial din partea Ministerului Dezvoltării Agricole și Alimentației, informații în acest sens au fost furnizate într-o ședință desfășurată ieri în regiunea Thessalia. La 11 zile de la depistarea primului caz la Kalambaka (pe 11 iulie), mai multe întrebări rămân fără răspuns cu privire la modul în care periculoasa boală a trecut granița în Grecia. De atunci, noi cazuri au apărut în zonele Domenikos, Elassona și Larissa.

 

 

Până acum, boala nu pare să înregistreze o răspândire semnificativă – au fost identificate nouă cazuri. Medici veterinari din toată Grecia, precum și șefii serviciilor veterinare ale Ministerului Dezvoltării Agricole și Alimentației au fost detașați în regiunea Thessalia pentru a limita transmiterea bolii. Au fost deja sacrificate 2.407 ovine și caprine din unitățile zootehnice unde au fost depistate cazurile de pestă.

 

 

 

Până vineri se așteaptă finalizarea tuturor controalelor la unitățile zootehnice situate pe o rază de 10 kilometri în jurul unității în care au fost depistate cazuri. Toate animalele din zona de supraveghere vor fi supuse unui control clinic, cu prelevare de probe pentru testare de laborator. În acest timp, transporturile de animale sunt interzise, iar abatoarele din regiune au fost închise prin decizia guvernatorului Thessaliei, Dimitris Kouretas, până la finalizarea controlului epidemiologic.

 

 

Ministrul adjunct pentru Dezvoltarea Agricolă, Christos Kellas, a declarat că animalele infectate au provenit dintr-o mare unitate zootehnică din România, unde a fost depistat un caz de pestă a rumegătoarelor mici. Animalele au ajuns în Thessalia și au fost distribuite de o firmă de import către diverse unități zootehnice.

 

 

 

Medicul veterinar Nikos Fotinias, șeful Direcției de Medicină Veterinară a regiunii Macedonia de Nord și Tracia, a explicat pentru Kathimerini că, în mod normal, animalele importate ar trebui să fie examinate individual și să existe rezultatele analizelor de laborator pentru fiecare animal. Certificatul de import trebuie să conțină numărul animalului și rezultatele examinării pentru boli precum variola și pesta.

 

 

Există posibilitatea ca animalele să se fi contaminat după analizele de laborator, deoarece în România animalele destinate vânzării sunt adunate în spații comune. De asemenea, se investighează posibilitatea ca animalele să fi fost importate pentru sacrificare imediată, caz în care procedura este diferită, iar controlul vizează lotul de animale, nu fiecare animal în parte.

 

 

Președintele Uniunii Panelene a Medicilor Veterinari cu statut de funcționari publici, Kostas Milios, a subliniat că procesul de investigare este îngreunat deoarece „serviciile veterinare au fost golite de medici veterinari”. De aceea, au fost detașate echipe suplimentare în Thessalia.

 

 

 

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Pavlos Marinakis, a declarat ieri că „nu există niciun risc pentru sănătatea publică”, precizând că boala afectează numai ovinele și caprinele și nu se transmite la alte tipuri de animale. Totodată, el a menționat că „atâta timp cât sunt respectate regulile Uniunii Europene, consumul de lapte și carne nu prezintă niciun risc pentru sănătatea publică”.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns