Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Vremuri grele, alegeri grele

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Notorietate, încredere, programe, promisiuni. Teme amestecate. Candidați diverși. Multe vorbe, puține idei.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Internetul geme de poze. Rețelele de socializare, zice un studiu la nivel european se anulează reciproc, iar eficiența lor ar putea fi nulă.
Site-urile marilor ziare europene sunt curate, ici-colo câte o siglă discretă a vreunui partid. În același timp site-urile mici sunt invadate de publicitate electorală prin Google. O harababură de neînțeles.

Partidele recurg la metode clasice. Ca înainte de apariția internetului, echipe de candidați bat din ușă în ușă, merg prin piețe, se afișează în public. Vine un partid la ușa unui gospodar, omul promite că se va prezenta la vot și va vota candidații respectivului partid.

Vine următoarea echipă la aceeași ușă, același om face aceeași promisiune și acestui partid. Se poate spune că și la nivel individual, la nivelul alegătorului, există promisiuni neonorate. Manipulat, la rândul său manipulează.

Încrederea într-un partid politic se câștigă greu. Încrederea într-un partid se transferă asupra candidatului, iar reciproca este că neîncrederea într-un candidat afectează încrederea în partidul care-l propune.
La fel, încrederea într-un suport media, televiziune, site, ziar este de natură să crească încrederea sau neîncrederea într-un partid și candidații propuși de respectivul partid.

Se observă și la aceste alegeri, ca și la cele precedente, că disciplina de partid  netezește drumul spre rezultate mai bune. Rezultate mari nu se pot obține fără logistică, fără structuri locale puternice. Partidele mai noi resimt lipsa structurilor. La rândul lor, alianțele electorale făcute în grabă nu sunt sudate, nu pot funcționa ca un mecanism dinamic. Nu pot fi așteptate rezultate grozave din partea unei alianțe dacă un partid apasă accelerația, iar celălalt pune piciorul pe frână.

Pe podium, după alegerile din 9 iunie, vor urca doar partidele care de regulă depășesc pragul electoral de la un ciclu electoral la altul.
Este greu de crezut că vor apărea surprize mari la aceste alegeri.  La alegerile din 2020 AUR a fost o mare surpriză doar la alegerile parlamentare, nu și la cele locale.

Surprize neașteptate s-ar putea să fie înregistrate la alegerile europarlamentare și mai puțin la cele locale. Din cauza lipsei  de logistică electorală la nivel local, partidele mici sunt dezavantajate. Și nimeni nu le poate ajuta.
Marea întrebare este dacă PSD și PNL vor mai rămâne împreună în urma analizării rezultatelor obținute la alegerile locale puse în relație cu rezultatele  de la europarlamentare. Reproșuri vin deja din ambele părți.

Este posibil să se treacă peste atacurile din campanie pentru că așa este în timpul campaniilor electorale, însă nu se va putea trece ușor nici peste rezultate, nici peste comportamentul din campanie.
Care partid a fost mai agresiv, care a atacat mai urât?

Depinde de fiecare județ, de fiecare localitate. Mulți candidați și-au luat pe cont propriu campania, chiar și la partidele mari. Acești “lupi singuratici” riscă să supere conducerile organizațiilor din care fac parte. Pentru că merg împotriva programelor, nu țin cont de orientarea doctrinară, de principiile după care se călăuzește formațiunea politică din care face parte.

PSD și PNL nu vor reuși să-și numere bine primarii și președinții de consilii județene, viceprimarii și vicepreședinții CJ, nu vor reuși să-și împartă funcțiile la nivel local, că se intră în febra alegerilor prezidențiale din septembrie.

Principalii jucători politici vor fi în principiu aceiași. PSD și PNL vor începe negocierile pentru stabilirea unui candidat comun ca la primăria Capitalei sau se vor rupe fără să mai stea de vorbă.
Ca jucători secundari, AUR și Alianța Dreapta Unită vor avea un rol important în turul doi al prezidențialelor. De aceea micile înțelegeri încep de pe acum, urmând ca în august-septembrie să se poarte negocieri grele.

Actualii lideri politici sunt atât de imprevizibili încât nu-ți poți da seama ce direcție vor imprima partidelor pe care le conduc și, prin urmare, nu poți paria pe niciun partid, pe niciun candidat.
Nu doar vremurile sunt grele, ci și alegerile sunt mai grele decât oricând.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns