A devenit o tradiţie a ultimilor ani, ca Asociaţia Producătorilor de Rachiuri Naturale “Codreanca”, al cărei preşedinte este Ioan Andor, să organizeze “Ziua Pomicultorului”.
Asemeni anului trecut, această sărbătoare a fost găzduită de Căminul cultural din Săuca, acolo unde au fost organizate manifestări informale cu privire la activitatea din pomicultură, ştiut fiind faptul că Săuca, Cehal, Jolţa, reprezintă bazine pomicole cu o bogată tradiţie. Livezile din zonele menţionate, cuprind plantaţii de cais, piersic, măr, păr, cireş, ca să dăm câteva exemple. Aşa cum s-a subliniat în luările de cuvânt, de câţiva ani, manifestările meteorologice din primăverile târzii afectează considerabil producţiile de fructe mai ales pentru speciile care înfloresc timpuriu – caişii, piersicii, cireşii ş.a.Respectând tradiţia déjà, cu prilejul marcării în luna septembrie a Zilei pomicultorului, şi în acest an a fost organizat şi concursul de pălincă. Spre deosebire de anii precedenţi, la ediţia despre care facem vorbire, juriul a fost constituit din degustători specializaţi din judeţele Maramureş şi Bihor. Preşedintele juriului a fost prof. dr. ing. Liviu Giurgiulescu din Baia Mare, secondat de Szoboszlai Csaba şi Fenesi Gabor, din Oradea. Această componenţă a juriului degustătorilor a eliminat orice eventuale discuţii/suspiciuni cu privire la jurizare, implicit la punctarea rachiurilor natural cu scopul de a realiza o ierarhizare în dorinţa de a putea acorda şi tradiţionalele medalii/ cupe/ diplome – aur, argint şi bronz.
Au fost înscrise in competiţie peste 120 de probe de pălinci din: prune, tescovină, caise, mere, cireşe, pere, coniac, pălincă de struguri, de vişine, de gutui, rachiu de drojdie ş.a. Participanţii la concurs, dar în mod expres cei care au obţinut calificativul – marele premiu, diploma de aur, provin din localităţi precum: Domăneşti, Satu Mare, Săuca, Cean, Lucăceni, Tăşnad, Marghita, Becheni, Cehal, Silvaş, Craidorolţ ş.a.
Lista premianților
Decizia juriului de degustători a fost una mai mult decât suprinzătoare. Nu ne îndoim de corectitudinea celor care au stabilit ierarhia, ceea ce înseamnă că, din cele 125 de probe de diverse rachiuri natural înscrise în concurs, aproape jumătate, au întrunit punctajul pentru diploma de aur, 25 au fost incluse în categoria diplomelor de argint şi 41 de probe au fost medaliate cu bronz. Aşa cum veţi observa din rândurile de mai jos, unii dintre participanţii la concursul de pălincă au înscris în competiţie mai multe probe, motiv pentru care, la enumerare nu veţi regăsi 59 de nume: Silaghi Sergiu , Petric Ioan, Faur Flaviu Viman Ioan, Tinghili Călin, Mureșan Petrică, Achim Cornel, Boros Ioszef, Somogy Iosif, Daniel Dan, Pop Marin, Cădar Ionel, Avăsan Gheorghe, Gulacsyk Osvald , Balaj Iulia, Ardelean Claudiu, Farcău Ildiko, Oros Călin, Lucian Gheorghe, Dat Cosmin, Ioan Andor. După ce a fost stabilită lista premianţilor, juriul a decis ca diploma – Marele premiu să-i revină lui Sergiu Silaghi, din Santău – prune 2001, premiul I Florin Faur – Tăşnad– Tescovină 2020, premiul II Ioan Petric – Marghita – Bihor – prune 2000, iar premiul III – Petrică Mureşan – Satu Mare – prune 2023.Organizatorii au acordat câştigătorilor diplome, cupe şi cadouri oferite de sponsorii concursului din acest an, implicit susţinători ai Zilei pomicultorului ediţia 2024.
Asemeni ediţiilor anterioare, pomicultorii participanţi la manifestările menţionate mai sus au fost invitaţi să deguste rachiurile naturale înscrise în competiţie, timp în care au fost şi tradiţionalele momente de socializare, interval în care s-a servit şi masa oferită de organizatori prin grija sponsorilor.
Fii primul care comentează