Image 1
Image 2

GREVĂ ÎN PRIMĂRII

Zeci de primării din județ și-ar putea sista activitatea din 5 februarie

Aşa cum am subliniat în ziarul nostru de miercuri, 31 ianuarie, la nivel naţional, funcţionarii publici din peste 800 de unităţi administrativ teritoriale din ţară...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… au participat între orele 11 şi 13 la greva de avertisment iniţiată de sindicatele afiliate la Sindicatul Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România – SCOR.

 

 

De la noi din judeţ, funcţionarii din 20 de comune şi din oraşul Ardud, fac parte din acest sindicat. Este vorba despre funcţionari din comunele: Apa, Bârsău, Căpleni, Craidorolţ, Crucişor, Culciu, Doba, Dorolţ, Lazuri, Micula, Oraşu Nou, Pomi, Porumbeşti, Terebeşti, Turţ, Valea Vinului şi Vetiş, Racşa, Moftin şi Homoroade.
Iată în fapt revendicările sindicaliştilor, confirmate şi de Anca Pop, preşedinta sindicatului la nivelul judeţului Satu Mare: adoptarea de urgență a noii legi a salarizării, în concordanță cu angajamentele României din PNRR; dezvoltarea unui sistem de salarizare echitabil și unitar în sectorul public; intrarea în vigoare a noului cadru juridic privind remunerarea funcționarilor publici (Legea privind salarizarea unitară).
Metodologia propusă pentru recalcularea salariilor se va baza pe; revizuirea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare; reintroducerea unor grile de salarizare pentru administrația locală, corespunzătoare funcțiilor publice și funcțiilor contractual revizuirea sistemului de acordare a sporurilor și plafonarea sumei sporurilor la 20% din salariul de bază.
Tot în ziarul nostru de miercuri, 31 ianuarie, am publicat punctul de vedere oficial al lui Lucian Puiu, preşedintele Federaţiei Columna – SCOR.

 

“Grevă” pe ușile primăriilor

 

Aşa cum s-a decis la nivel naţional, funcţionarii publici afiliaţi sindicatului menţionat mai sus, au participat la greva de avertisment de 2 ore, fără a fi perturbată activitatea, miercuri 31 ianuarie. Pe uşile primăriilor din comunele menţionate a fost amplasat anunţul “Grevă”. Aşa cum am aflat din dialogurile avute cu protestatarii, dar şi cu câţiva primari, au fost persoane care din anume respect, citind anunţul, nu au mai intrat în primării. Au renunţat de a-şi rezolva problema/problem, într-o altă zi. Nu au existat incidente, sau probleme în ceea ce priveşte onorarea solicitărilor cetăţenilor. Fiind grevă de avertisment, nu s-a luat decizia încetării activităţii pentru intervalul orar menţionat în cele de mai sus.
Contactată, Anca Pop, secretar general al Primăriei Vetiş, lider de sindicat, preşedintele Filialei Satu Mare a SCOR, ne-a asigurat că protestul s-a desfăşurat în mai toate primăriile ale căror funcţionari publici au aderat la acest sindicat. Se pare că nu au fost în grevă funcţionarii din Primăria Racşa, care au aderat mai târziu la sindicat. La Vetiş spre exemplu, spunea interloctoarea noastră, din respect pentru sine, dar şi faţă de locuitorii comunei, funcţionarii au fost receptivi la solicitările cetăţenilor. Au fost şi persoane care, văzând anunţul cu greva, au renunţat de a mai intrat în primărie. Anca Pop spunea că a fost o perioadă mai puţin aglomerată aceasta în care a fost organizată greva. Ar putea să apară probleme cu implicaţii majore, dacă din 5 februarie se va intra în grevă generală, cu încetarea lucrului. De la 1 martie începe perioada de preluare de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, atunci când fermierii au nevoie de adeverinţe de la primării, vine primăvara şi începe activitatea în construcţii, fiind necesare o serie de avize şi autorizaţii ş.a. A mai subliniat faptul că administraţiile publice locale reprezintă o verigă importantă în fiecare comunitate. Funcţionarii publici nu au scopul de a crea probleme cetăţenilor. Cetăţenii nu au nicio vină pentru nerespectarea de către guvernanţi a legislaţiei privind salarizarea. Oamenii care au de rezolvat anumite probleme la primării în perioada de grevă, sunt doar victime şi nimic mai mult.

 

Opinii ale primarilor

 

Am contactat şi câţiva primari din judeţ cu referire la greva de avertisment desfăşurată la nivel naţional în peste 800 de unităţi administrativ teritoriale. În principiu, primarii contactaţi sunt alături de protestatari, spunând că legislaţia trebuie să fie respectată şi de guvernanţi. A frustra funcţionari lunar de aproximativ 1.000 de lei numai că nu se ia în calcul salariul minim pe economie în plată, nu este un demers care să fie acceptat şi să menţină angajaţii în aceste instituţii.
Prezentăm alăturat și câteva imagini cu funcționari greviști, cu precizarea că fotografiile le-am primit de la lidera de sindicat Anca Maria Pop, secretara Primăriei Vetiș.
Petre Fluieraş, viceprimar al comunei Racşa, cu atribuţii de primar, spunea că toate preţurile au crescut, este inflaţie suficient de mare, iar funcţionarii publici pierd la salariu, tocmai pentru nerespectarea legii. La Racşa, funcţionarii publici au fost în grevă mai mult sufleteşte, nu faptic.
Mariana Avorniciţi, primarul comunei Terebeşti, ne-a spus că, funcţionarii publici au fost în grevă de avertisment vreme de două ore, dar n-au fost refuzaţi cetăţenii care au intrat cu diverse probleme de rezolvat la primăriei. Primarul şi viceprimarul nu au fost în grevă, intervenind şi ei în rezolvarea problemelor cetăţenilor, acolo unde s-a impus. Aleşii locali din Terebeşti consideră justificat protestul prin care se solicită doar respectarea legislaţiei, nu salarii mai mari.
Gheorghe David, primarul comunei Moftin, asemeni altor aleşi locali din comunele enumerate mai sus, este alături de protestatari. Funcţionarii solicită doar respectarea legii. Dacă revendicările sindicaliştilor nu vor fi onorate, ar putea apărea probleme începând cu 5 februarie, dacă va fi declanşată acţiune de protest cu încetarea activităţii. Cele 21 de primării ar fi în situaţia de a avea activitatea blocată, fiind afectaţi locuitorii unităţilor administrativ teritoriale.
Mihai Ghetina, primarul comunei Doba, este convins că multe persoane nu cunosc activităţile din primării, fiind o părere falsă că salariile sunt mari. Fiecare funcţionar public are o responsabilitate deosebită în activitatea pe care o desfăşoară. Merită respect şi trebuie să se respecte şi pentru ei legea, inclusiv cea a salarifării funcţionarilor publici.
Anca Pop, lidera sindicatului funcţionarilor publici din primării la nivel de judeţ, speră în înţelepciunea guvernanţilor, cei care vor găsi în timp util soluţiile optime care să nu conducă la blocarea activităţilor din primării.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with