Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zeci de produse autentice din Maramures au fost atestate in acest an

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Printre acestea se numara “pita” de casa, pita de malai sau “oloiul” de Chioar, precum si Palinca de prune Chiuzbaianca

[singlepic id=3380 w=320 h=240 float=]

La sfarsit de an, fiecare institutie traseaza in linii mari bilantul activitatii, cu bune sau mai putin bune, ceea ce au reusit, dar si ceea ce mai este de facut pe viitor. Bugetul avut la dispozitie este cel mai important in orice domeniu de activitate. Pe de alta parte, acest an a fost unul al schimbarilor mai ales in ce priveste conducerile deconcentratelor.

Printre acestea se numara si Directia Agricola si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures. Dupa Anton Rohian, care a aratat o deosebita deschidere si implicare pe linie agricola, a fost numit Ioan Banc in functia de director coordonator, lui revenindu-i sarcina de a prezenta cum s-a incheiat anul la capitolul Agricultura, ajutat, fireste de ceilalti directori din subordine, printre care si Dorina Vlad, director coordonator adjunct dezvoltare rurala.

Interes pentru dezvoltarea fermelor de semisubzistenta

Prin cele doua birouri, Leader si alte Programe, si Promovare-Informare, Domeniul dezvoltare rurala realizat urmatoarele activitati< deplasari in localitatile din judet in scopul consilierii fermierilor in legatura cu masurile derulate in baza Planului National de Dezvoltare Rurala prin FEADR atat pe masura 141, cat si pentru celelalte masuri aflate in curs de derulare. Referitor la implementarea masurii 141 “Sprijinirea fermelor de semi-subzistenta” (axa I – PNDR) in Maramures s-au derulat urmatoarele activitati< preluare, inregistrare, verificarea privind conformitatea, eligibilitatea/propunerea proiectelor pentru finantare. La sfarsitul sesiunii, din totalul de 205 proiecte depuse, 187 au fost conforme, 18 neconforme. Din cele 187 proiecte conforme, 26 au fost neeligibile si 161 proiecte eligibile, fiind  propuse pentru  procedura de selectie de la finalul sesiunii. In urma procedurii de selectie care a avut loc la nivel national (pentru Masura 141), in luna iulie au fost selectate toate cele 161 proiecte eligibile, au fost semnate contractele de finantare si prima transa de 1.500 de euro a intrat pana la aceasta data in contul tuturor beneficiarilor acestei Masuri. Referitor la implementarea axei Leader (axa IV – PNDR) in judet s-au derulat o serie de activitati< intalniri cu partenerii celor 4 potentialelor Grupuri de Actiune Locala (GAL) constituite in Maramures, organizarea unui eveniment TAIEX UE, avand sustinerea financiara din partea Comisiei pe dezvoltare rurala a Uniunii Europene, cu tema< “Influenta parteneriatelor public private in dezvoltarea spatiului rural, abordare LEADER”, care a avut loc in perioada 24-25 septembrie, in Baia Mare, cu participarea factorilor de decizie importanti in dezvoltarea spatiului rural din Maramures, a animatorilor zonei Mara-Gutai, zona Valea Izei, zona Muntii Maramuresului si zona Farcasa, in vederea pregatirii lor pentru a participa la procesul de selectie a GAL-urilor la nivel national, care va avea loc la inceputul anului 2010. Cu aceasta ocazie au fost facute propuneri de proiecte comune intre zonele identificate drept potentiale GAL-uri in Maramures si GAL-uri din UE (Austria si Finlanda).

De asemenea, in perioada 15 septembrie – 22 octombrie, s-a derulat sesiunea de depunere a proiectelor pe masura 431.1 faza 3 “Sprijin financiar pentru pregatirea dosarelor pentru selectia GAL” la OJPDRP, fiind depuse 3 cereri de finantare care au fost aprobate.

3.083 beneficiari de motorina subventionata

In ce priveste sectorul vegetal, s-au acordat subventii la motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintarea culturilor de primavara pentru un numar de 3.083 beneficiari, cu  o suprafata de 8.746,41 hectare si o cantitate de 341.110 litri, valoare sprijin 341.110 lei. La HG. 1.195/2008 privind subventia la legume-fructe s-au aprobat 697 cereri pe o suprafata de 1.026,48 ha.

La HG 1153/2008 privind minimisul acordat pentru infiintarea culturilor de toamna au fost platiti 1.797 de beneficiari cu o suprafata de 3.612,12 ha cu o suma de 722.424 lei pentru o subventie de 200 lei/ha. Si producatorii ecologici au primit subventii. Pentru 11 operatori au fost subventionati cu 56.123 lei. S-au eliberat un numar de 1.982 adeverinte pentru motorina subventionata la infiintarea culturilor de toamna Ordinul Ministrului  465/2009 cu subventia de 1 leu/litru pentru cantitatea de 165.865 litri motorina si o subventie de 165.865 lei.

Au fost atestate o serie de produse traditionale

Compartimentul licente de fabricatie, marci, promovarea produselor cu denumire de origine si traditionale din industria alimentara, a eliberat o serie de licente de fabricatie conform OG 42/1995, in domeniul abatorizarii porcinelor, bovinelor si ovinelor, domeniul fabricarii laptelui de consum si a produselor acidofile, domeniul fabricarii branzei proaspete de vaci, smantanei de consum si a fristii, dar si in domeniul panificatiei, a produselor de patiserie si a pastelor fainoase.

Pe de alta parte, in Maramures au fost atestate ca fiind produse traditionale< 7 sortimente in domeniul alimentatiei publice, 6 in domeniul industriei carnii, 29 sortimente de produse lactate si branzeturi, si alte 17 in domeniul panificatiei. Enumeram doar cateva dintre acestea< branza telemea si cascaval Carpisana, branza dulce, telemea, cascaval si smantana de Sindresti, Salam, slanina sau jambon afumat “A la Toader”, Must natural de mere Firisar, paine, pate, toba si carnaciori ardelenesti de casa marca Toto, precum si “pita” de casa, pita de malai sau “oloiul” de casa de Chioar. Bineinteles, dintre produsele autentificate nu puteau lipsi binecunoscuta Palinca de prune, Horinca de pere si Rachiul de Mere “Chiuzbaianca”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns