Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

PIAȚA 14 MAI DIN SATU MARE

Zeci de sătmăreni la comemorarea victimelor inundațiilor din 1970

Zeci de sătmăreni la comemorarea victimelor inundațiilor din 1970
Monumentul din Piața 14 Mai a fost locația aleasă de autorități, la fel ca în fiecare an, pentru a spune o rugăciune în memoria sătmărenilor a căror viață a fost curmată de furia apelor din 1970.Reprezentanții tuturor partidelor politice, ai autorităților locale și județene, dar și sătmăreni obișnuiți s-au adunat pentru a rememora momentele triste de acum 54 de ani. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
<script async src="https://securepubads.g.doubleclick.net/tag/js/gpt.js"></script>
<div id="gpt-passback">
 <script>
   window.googletag = window.googletag || {cmd: []};
   googletag.cmd.push(function() {
   googletag.defineSlot('/1086183/RP-2024', ['fluid'],
'gpt-passback').addService(googletag.pubads());
   googletag.enableServices();
   googletag.display('gpt-passback');
   });
 </script>
</div>
Acasa
Asculta acest articol

Marți 14 Mai, cu începere de la ora 11:00, zeci de cetățeni ai municipiului au fost prezenți la ceremonia religioasă anuală, precum și la depunerile de coroane pentru omagierea memoriei victimelor omenești care au decedat acum 54 de ani.

 

 

Este vorba despre cele mai devastatoare inundații din România ultimului secol, care au avut loc în primăvara anului 1970 și au afectat peste 1.500 de localități din toată țara și peste un milion de hectare de pământ.

 

 

În Satu Mare, Someșul a ucis 56 de oameni și peste 20.000 de animale, iar alți mii de sătmăreni au pierdut tot ce aveau.

Evenimentul comemorativ a început cu Imnul de Stat, “Deșteaptă-te, române!”, iar apoi reprezentanții tuturor cultelor au oficiat serviciile religioase, rugându-se împreună pentru cei plecați mult prea devreme dintre noi.

 

 

Discursul primarului municipiului Satu Mare

 

 

A urmat discursul primarului municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, care a rememorat câteva dintre momentele tragice din 1970.

 

 

Doamnelor și domnilor, prea cucernici părinți, în fiecare an, în 14 mai omagiem memoria victimelor inundațiilor din 1970. Apele au curmat 56 de vieți omenești, au distrus peste 4000 de case, au afectat peste 28.000 de imobile, și au fost inundate 120.000 de hectare de teren.

 

 

În acest cartier, care poartă numele zilei marii tragedii, apele au atins cota de 2 metri. Circulația rutieră și feroviară a fost întreruptă, orașul a fost izolat complet de restul țării. Ziua de 14 Mai a însemnat, și înseamnă și acum, la 54 de ani, un moment de solidaritate, de unire pentru sătmăreni.

 

 

Am văzut atunci un oraș mai solidar ca niciodată, având în gând un și gura lucru: salvarea și reconstrucția orașului. Atunci a apărut în rândul locuitorilor orașului ceea ce denumim spiritul sătmărean. 14 Mai este o zi de reflecție, de învățare din lecțiile trecutului, pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă.

 

 

La fel ca și în 1970, acum după 54 de ani, avem nevoie de viziune, curaj și mai ales, de determinare pentru a ne îndeplini obiectivele”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

 

 

Apoi, oficialitățile locale și județene au depus jerbe de flori. Este vorba despre: Primăria municipiului Satu Mare, Prefectura Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare, respectiv partidele politice PNL, PSD, AUR, Forța Dreptei, USR și UDMR.

 

 

Ceremonia s-a încheiat în jurul orei 11:30, când sătmărenii prezenți au continuat să dezbată evenimentele de tristă amintire care au curmat viața membrilor familiilor lor, respectiv a prietenilor lor.

 

Citește și:

 

Satu Mare: 52 de ani de la inundaţiile din 14 mai 1970 (Foto)

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with