Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zilele Babei Dochia aduce vreme capricioasa in Maramures

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=2586]
Vremea capricioasa din aceasta perioada a anului se datoreaza unei traditii cunoscuta in popor ca fiind Zilele Babei Dochia. In Maramures, Baba Dochia are o legenda asemanatoare cu cele din alte zone ale tarii, insa poarta felurite denumiri (Zilelele Omatului, Berzei, Mieilor etc.).

Dupa cum ne-a spus Marioara Pop, din Grosi, cu multi ani in urma, o femeie batrana, care se numea Dochia, avea o fiica vitrega pe care o ura. Intr-o zi de iarna cumplita, Dochia i-a dat o haina foarte murdara, cerandu-i sa o spele la rau pana devine alba ca zapada. Tanara fata a spalat-o mult timp, dar pe cat o spala ea mai tare pe atat devenea haina mai neagra. Atunci a aparut un barbat, care se numea Martisor, si a intrebat-o de ce plange. Ea i-a povestit ce i s-a intamplat. Atunci Martisor i-a spus ca poseda o putere magica si i-a oferit o floare rosie si alba si a indemnat-o sa mai spele inca o data vesmantul si apoi sa se intoarca acasa. Cand a ajuns fata acasa, panza era alba ca si neaua. Batranei Dochia nu i-a venit sa creada ochilor. Ea nu ar fi crezut ca fiica sa vitrega va reusi sa indeplineasca sarcina. Deodata a vazut floarea din parul fetei si a intrebat-o de unde o are.

9 martie, hotar intre anotimpul friguros si cel calduros

Batrana crezu ca primavara a revenit si a plecat cu turma pe munte. Pe drum vremea era frumoasa, asa ca a renuntat la cojoacele pe care le purta. La sfarsit a fost insa prinsa de burnita. Cand a ajuns in varf i s-a aratat Martisor, spunandu-i ca vede acum cat de rau este sa stai in frig si umezeala, gandindu-se ca si-a obligat fiica sa spele iarna hainele la rau. Apoi Martisor a disparut. Batrana a ramas singura pe munte, a venit gerul si oile au fost transformate in pietre, iar ea a murit pe 9 martie.
De atunci rosul si albul simbolizeaza lupta intre bine si rau, intre iarna si primavara. Moartea Dochiei in ziua de 9 martie este considerata hotar intre anotimpul friguros si cel calduros. Vremea in luna martie este insa foarte capricioasa, iar trecerea de la un anotimp la altul se realizeaza, de obicei, nu intr-o singura zi, ci intr-o perioada mai mare de timp. Din acest motiv, in aceasta perioada a anului timpul este schimbator, cu ninsoare, lapovita si vant. Adesea, aceste zile primesc determinativul zapada. In unele zone ale tarii se considera ca, dupa incheierea Babelor, ar urma alte noua zile, intitulate Zilele Mosilor, ceva mai calduroase, intre 10 si 17 martie, sau pana la Blagovestenie (Bunavestire), pe 25 martie. Bunavestire este ziua cand Biserica crestina praznuieste vestea adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil ca va naste pe Iisus Hristos. Sarbatoarea, situata in imediata apropiere a echinoctiului de primavara, cand sosesc randunelele si incepe cucul a canta, este numita in calendarul popular si Ziua Cucului.
V. Gherman

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns