Ziua Internațională a Romilor se sărbătorește în fiecare an pe 8 aprilie, dar la Satu Mare, de data aceasta momentul a fost marcat miercuri, 15 aprilie, printr-o festivitate organizată la sediul Partidei Romilor Pro Europa.
Ziua Internațională a Romilor precum și simbolurile oficiale ale acestei etnii – imnul Gelem-Gelem și drapelul albastru-verde cu o roată cu spițe de culoare roșie au fost adoptate în 1971, la primul Congres Mondial al Romilor.
Conform dovezilor lingvistice, porto-romii au trăit în zona centrală a Indiei. A existat o migrație inițială către nord-vestul subcontinentului indian, urmată de migrația în afara Indiei. Nu se cunoaște exact locul romilor în societatea indiană. O ipoteză este aceea că ei ar fi făcut parte din clanul războinic al rajpuților. În 1192 armatele lor au fost înfrânte la nord-vest de Delhi. După înfrângere, clanul războinic ar fi plecat împreună cu familiile spre ținuturile arabe și turce, și apoi în Europa.
O altă teorie susține că strămoșii romilor erau locuitorii orașului indian Kannauj, care au părăsit acest oraș în urma atacurilor lui Mahmoud din Ghazni. În secolul XI romii se aflau în Imperiul Bizantin, de unde au pătruns în sud-estul și centrul Europei (secolele XIV-XVI), precum și în nordul Africii.
Mai multe în ediția tipărită disponibiă la chioșcurile de ziare sau în ediția electronică (abonament PDF).
Fii primul care comentează