
Charles Darwin a devenit un caracter emblematic pe plan internațional, a cărui impact asupra științei moderne şi a dezvoltării gândirii este incontestabil. Prin urmare 12 februarie, ziua lui de naștere, a fost aleasă pentru a sărbători realizările științei.
După modelul internațional, în municipiul Satu Mare se organizează Ziua lui Darwin începând cu anul 2009 pentru a celebra gândirea științifică și umanismul.
Miercuri de la ora 10.00, elevii Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” au asistat în Sala de Conferințe de la etajul doi a clădirii din Bulevardul Lucaciu la două prezentări interesante, despre fluturii județului Satu Mare – realizată de colecționarul Emanuel Enghiș și la o istorie a calculatoarelor și a jocurilor pe calculator – realizată de Marian Stan.
Entomologul Emanuel Enghiș, colecționar, a prezentat descoperirile sale în ce privește speciile de fluturi din județul Satu Mare.
Pe ecranul imens din sală s-au derulat imagini fantastice, mărite de sute de ori, cu insecte și fluturi de pe cuprinsul județului. Acesta a subliniat că în România viețuiesc aproximativ 200 de specii de fluturi de zi și aproximativ 4000 de specii de fluturi de noapte. Din aceastea, 1560 de specii se regăsesc și în județul Satu Mare, un procent de aproximativ 40%, deoarce județul nostru conține toate formele de relief. De asemenea, a explicat de ce zboară fluturii, care sunt cei mai mari (fluturele ochi de păun – cu o anvergură a aripilor de 15 cm) dar și cei mai mici. De asemenea, a vorbit despre descoperirile și viața entomologului sătmărean Szabo Gyula (1933 – 2012), care a semnalat un număr de 114 specii de fluturi de zi pe cuprinsul județului.
Marian Stan, un pasionat de calculatoare și jocuri pe calculator, realizatorul expoziției “Muzeul jocurilor pe calculator”, le-a vorbit tinerilor despre începuturile consolelor pentru jocuri și despre evoluția PC-urilor.
El a subliniat că este un domeniu tânăr a cărui dezvoltare a explodat în ultimele decenii sub forma unei adevărate industrii, iar această dezvoltare explozivă a obligat la căutarea a noi și noi elemente de originalitate, căutare ce a putut fi asigurată prin apelul la valorile inepuizabile ale patrimoniului cultural și ale culturilor naționale. La acest moment de dezvoltare s-a ajuns în stadiul în care se naște controversa aprecierii măsurii în care această interferență între gaming și cultură va duce la o integrare a domeniului în culturile naționale, așa cum s-a produs cu numeroase alte domenii ale delectării minții (muzica, literatura, artele plastice, teatrul, cinematografia).
La finalul expunerilor în limba română, cei mai curioși elevi au putut vizita expoziția “Muzeul jocurilor pe calculator” situată la parterul Muzeului Județean, unde au intrat în contact cu primele console inventate în lume.
Totodată au putut să-și arate îndemânarea la câteva jocuri prezentate de Marian Stan și muzeograful Norbert Lorincz.
Începând cu ora 12.00, în aceeași sală au avut loc o serie de prezentări în limba maghiară. Képes András din Budapesta a vorbit despre viața și activitatea lui Neumann János, profesorul Silye Lóránd, de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj Napoca, despre lumea fantastică a fosilelor, iar entomologul László Zoltán a prezentat un grup special de viespi.
Fii primul care comentează