Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

MULTICULTURALISM

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi sărbătorită în peste 60 de localități din județul Satu Mare

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi sărbătorită în peste 60 de localități din județul Satu Mare
Conform tradiției, ziua de 15 Martie va fi marcată și în acest an în cea mai mare parte a județului Satu Mare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

În peste 60 de localități, unde există școli cu predare în limba maghiară, dar și în organizarea primăriilor și a caselor de cultură va fi aniversată izbucnirea revoluției din 1848, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

 

 

UDMR Satu Mare, în parteneriat cu Cercul Sfântul Ștefan, Inițiativa Tineretului Maghiar și Fundația Identitas, vineri, 15 Martie, organizează, din nou, o comemorare de amploare cu ocazia sărbătorii naționale a maghiarilor.

 

Conform programului, joi, 14 martie, la ora 18.00, la Teatrul de Nord Satu Mare va avea loc un spectacol festiv, în cadrul căruia dr. Szőcs Péter, arheolog – istoric, va susține un discurs despre evenimentele revoluției, după care vor fi decernate premiile Laleaua de Argint. „Frumos, în perechi” se intitulează spectacolul care va fi pus pe  scenă de Trupa de Teatru de Dans Popular Bekecs, fondul muzical fiind asigurat de Trupa Tokos.

 

Momentul culminant al suitei de manifestări va avea loc vineri, 15 martie. În ziua sărbătorii programul începe la ora 15.30, cu o slujbă ecumenică oficiată la Biserica cu Lanțuri. La ora 16.30 va avea loc adunarea la Ceasul Eletric, iar după o scurtă ceremonie de depunere de coroane la placheta memorială Petőfi, la ora 16.40 parada cu husarii călare și fanfară va porni spre statuia Petőfi din fața Spitalului Vechi, unde la ora 17.00 începe festivitatea comemorativă, urmată de depunere de coroane la statuia Petőfi. De data aceasta suita de manifestări comemorative nu se va termina aici. Duminică, 17 martie, la ora 16.00 cei interesați vor fi invitați să vizioneze filmul “Să tacă vuietul vântului, lasă-mă pe mine să vorbesc…” – Petőfi în Transilvania; eveniment realizat de Mathias Corvinus Collegi-um din Satu Mare. Organizatorii îi așteaptă cu drag pe toți cei interesați.

 

 

Manifestări la Carei

 

 

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni va fi marcată vineri, 15 martie 2024 și la Carei, printr-o serie de manifestări. Programul va începe la ora 16:00, la bustul poetului Petőfi Sándor, unde va avea loc un discurs festiv și depuneri de coroane. Începânțd cu ora 17:00, la Teatrul Municipal Carei va avea loc un spectacol pus în scenă de elevii Liceului Romano-Catolic Josephus Calasantius. La spectacol vor contribui Ansamblul de dans popular Rekettye și corul de elevi al Liceului Piarist din Kecskemét, Ungaria.
Conform tradiției, evenimente comemorative vor mai fi organizate la Ardud, Livada, Turulung, Tășnad, precum și în toate localitățile din județ, în care trăiesc cetățeni de naționalitate maghiară.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Sărbătoarea primăverii, a mamei și Lăsatul secului

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with