Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ALEGERI 9 IUNIE

Ziua Votului în județul Satu Mare

Ziua Votului ]n județul Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Secțiile de votare s-au deschis la ora 7. La țară, oamenii au fost mai harnici și s-au prezentat la vot chiar la deschidere.

 

UPDATE

Incidente elecorale în județul Satu Mare

De la începerea votării, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică, iar în județul Satu Mare nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

În județul Satu Mare, până la ora 20:00, au fost semnalate 22 de incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 6 s-au confirmat, 10 nu s-au confirmat, iar alte 6 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări, luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 5.400 de lei.
De la ultima informare, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare au fost sesizate 2 posibile tentative de fraudă, după cum urmează:

1. În localitatea Craidorolț, o persoană și-a exercitat dreptul la vot și a încercat ulterior să voteze și la o secție din localitatea Trip.

2. Un caz similar s-a petrecut în localitatea Acâș, unde o persoană care votase anterior în localitatea Tășnad, a încercat să voteze și la secția din localitatea Acâș.

În ambele cazuri au fost înregistrate dosare penale privind infracțiunea de tenativă la fraudă de vot.

 

În cadrul acțiunilor desfășurate în trafic, au fost verificate aproximativ 270 de persoane și 231 de vehicule, fiind aplicate 17 sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 3.500 de lei.
Până în acest moment, în județul Satu Mare s-a asigurat, de către structurile MAI, securitatea transportului privind solicitările de vot prin urnă mobilă, pentru aproximativ 2.740 de alegători, dintre care 341 persoane private de libertate și 390 de persoane din unități spitalicești.

În continuare efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice pentru ca procesul de vot să decurgă și să se încheie fără probleme.

Pentru un plus de siguranță au fost constituite și rezerve de intervenție capabile să acționeze în cel mai scurt timp acolo unde situația o va impune.

 

UPDATE

La ora 18, județul Satu Mare se situează pe locul 21 în țară la prezența la vot, cu 41%.

În unele secții s-a depășit procentul de 100%!

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

 

UPDATE

La Bixad, numărul cel mai mare de votanți s-a înregistrat între orele 7:00 și 10:00, înainte de intrarea la Sfânta liturghie. Alegătorii din fața secțiilor de votare amenajate în Școala Gimnazială au declarat că cele mai mari șanse de a fi reales este primarul Ioan Tătar. Rezultatele certe vor apărea, evident, după numărătoare. La alegerile din acest an, procesul electoral s-a desfășurat la Bixad în bună ordine. Oamenii legii au colaborat cu delegații partidelor și președinții secțiilor de vot, astfel încât să lase înăuntru doar câte trei-patru persoane, pe măsură ce acei cetățeni care și-au exprimat dreptul la vot și-au terminat treaba la urne. La Bixad, primul votant a avut în jur de 70 de ani, însă și tinerii care au venit din străinătate special cu ocazia alegerilor au fost printre primii la urne, pentru că au avut cumpărat și biletul de avion pentru întors.

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

În localitatea Boinești, cetățenii cu drept de vot au fost nevoiți să aștepte pe holul secției de vot, fiind vorba despre un număr mare de alegători. În fața secției de vot s-au aflat reprezentanții diferitelor partide care au dorit să afle informații despre procesul de alegeri. Și aici lucrurile au decurs în bună ordine, fiind vorba despre implicarea oamenilor de ordine, jandarmi și polițiști care au permis accesul alegătorilor în secțiile de vot în mod gradual și controlat. Până la ora 14, s-au prezentat peste 300 de votanți, iar primul alegător s-a prezentat în secția de vot la ora 7:00. Conform informațiilor prezentate de președintele secției, s-au înregistrat undele inadvertențe între tabelele tipărite și datele conținute de sistemul electronic, dar s-au remediat. Președintele Claudiu Pițig, de la Secția 147 Boinești, amenajată în incinta Școlii Generale, a declarat că implicarea oamenilor legii a fost un real ajutor, în momentele în care au fost fluxuri prea mari de cetățeni.

 

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

Președintele secției de vot 157 din Călinești-Oaș, Niculina Fanea, a declarat că până la ora 14:30 și-au exprimat dreptul la vot aproximativ 300 de alegători. Majoritatea alegătorilor de aici au vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Au fost și destul de multe persoane în vârstă care au dorit să își exprime dreptul de a alege primarul, membrii Consiliului Local și Județean, dar și președintele de CJ, precum și candidatul preferat la alegerile europarlamentare.
La secția de vot Nr. 203, amenajată în incinta Stării civile din Gherța Mică, până la ora 16:00 au fost aproximativ 350 de votanți. Per ansamblu, la toate secțiile de vot din Gherța Mică, până la acea oră s-au prezentat aproximativ 1000 de votanți, potrivit informațiilor obținute de la anumiți candidați. Președintele secției, Mărioara Sfârcioc a declarat că și în această localitate oșenii sunt foarte conștiincioși și au venit acasă din străinatate special pentru a-și exprima dreptul la vot. Fluxul cel mai mare a fost la ora 12:00, după ce toată lumea a ieșit de la biserică.

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

 

Marița Carmen, președinta secției de votare Nr. 315 din Turț, amenajată în incinta Școlii Generale, a declarat faptul că, până la ora 16:00, au votat 400 de alegători. Acesta este un număr mare de cetățeni care au dorit să-si exprime dreptul la vot, având în vedere și că mulți tineri au venit din străinătate special pentru a vota. Cei mai mulți votanți au fost după ieșirea de la biserică, dar și înainte, în intervalul 7:00 – 10:00. Potrivit informațiilor furnizate de Carmen Marița, s-au grăbit să voteze cei care aveau bilet de avion pentru a se întoarce în străinătate. S-au prezentat în secția de vot cetățeni cu medie de vârstă 30 – 40 de ani.

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

 

 

 

UPDATE

Amenzi de 3800 de lei

De la începerea votării, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică, iar în județul Satu Mare nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral.

În județul Satu Mare, până la ora 15:00, au fost semnalate 14 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea, 2 s-au confirmat, 8 nu s-au confirmat, iar 4 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul.

Au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale de peste 3.800 de lei.

Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 2 posibile infracțiuni, după cum urmează:

La Secția de votare din localitatea Trip, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, au fost sesizați despre faptul că un bărbat de 50 de ani, în dimineața zilei de 09 iunie a.c., în timp ce se afla la secție, în urma unor discuții contradictorii, ar fi fost îmbrâncit de către un alt bărbat. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Polițiștii din județul Satu Mare au fost sesizați de către președintele unei secții de votare despre faptul că un bărbat a sustras și a distrus un buletin de vot. În cauză s-a întocmit dosar penal.
Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

De asemenea, polițiștii de ordine publică, echipaje de poliție rutieră și jandarmi din Bihor, sunt prezenți în teren și monitorizează situația, fiind instituite și filtre rutiere, pentru a preveni și combate orice încălcare a legii.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme.

O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile.

 

 

UPDATE

Incidente electorale în județul Satu Mare

La nivelul judeţului Satu Mare, procesul de votare a început fără producerea unor incidente deosebite.
Până la acest moment, nu au fost sesizate incidente de natură a afecta desfășurarea votului.

5 persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, cu drept de vot, au solicitat exercitarea dreptului la vot prin intermediul urnei mobile.

Duminică, 9 iunie, până la ora 12:00, au fost semnalate 10 incidente sau fapte ilegale în context electoral, toate fiind verificate cu celeritate.
Dintre acestea, 4 nu s-au confirmat, în 2 dintre cazuri se fac verificări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și distrugere, iar 4 situații sunt în curs de verificare.

Toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară activități, în sistem integrat, pentru a asigura exercitarea dreptului la vot în condiții de siguranță și pentru a verifica și sancționa cu celeritate orice semnalare de incident sau încălcare a normelor legale, cu respectarea principiilor care guvernează conduita profesională: legalitate, echidistanță, imparțialitate, disponibilitate și cu prioritatea interesului public.

 

 

 

 

Oamenii politici au votat în prima parte a zilei, pentru a da un exemplu.

 

Președintele PSD Satu Mare și candidatul PSD la președinția Consiliului Județean și-a exprimat dreptul la vot la Secția nr. 67 amenajată în incinta Școlii Gimnaziale Rakolczi Ferenc (fosta generală nr. 10).

Acesta a fost însoțit de soție, de cei doi nepoți precum și de fiul Razvan, alături de soția sa.

Ziua Votului ]n județul Satu Mare
Ziua Votului ]n județul Satu Mare

”Azi a fost un moment foarte important pentru noi, pentru județul Satu Mare, pentru că votul de astăzi reprezintă viitorul acestui județ pentru următorii patru ani. Sau poate chiar pentru următorii opt ani. În momentul în care ți-ai dat votul, trebuie să te gândești la oameni, trebuie să te gândești la ceea ce poți face pentru județul Satu Mare”, a transmis Mircea Govor.

 

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

 

 

“Azi mi-am exercitat dreptul de vot având convingerea că alegerea mea va contribui pentru un viitor mai bun și mai frumos pentru comunitatea locală.

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

Am ales un primar dedicat și implicat, pentru soluționarea problemelor locale.

Totodată, am votat pentru un președinte la Consiliul Județean care a demonstrat performanță în administrația județeană prin viziune și proiecte.

Împreună cu colegii mei din organizație, colegi tineri, o echipă tânără frumoasă, vom face o treabă bună, colegi care vor aduce un plus valoare în forul deliberativ, care împreună cu colegii de la Consiliul Județean vor lua decizii importante pentru județul Satu Mare.

De asemenea, am votat pentru o României care să-și urmeze cursul normal în Uniunea Europeană, o Românie stabilă, care să ducă la o dezvoltare economică în Uniunea Europeană.

Sunt încrezător că împreună, primarul, președintele Consiliului Județean, colegii mei de la municipiu și judet, vor aduce dezvoltare economică în județul Satu Mare precum și bunăstare și prosperitate tuturor locuitorilor”, a transmis Radu Roca, candidatul PSD la Primăria municipiului Satu Mare.

 

 

Candidatul UDMR la președinția Consiliului Județean, Pataki Csaba, și-a exprimat dreptul de vot la Școala Gimnazială ”Dr. Vasile Lucaciu” de pe strada Rodnei.

Ziua Votului ]n județul Satu Mare
Ziua Votului ]n județul Satu Mare

”Am venit la vot cu gânduri pozitive. Fac un apel către toți sătmărenii să iasă la vot pentru a avea un viitor frumos pentru copiii noștri. În colaborare cu toți cei care trăim în județul și municipiul Satu Mare, să construim un viitor pentru sătmăreni”, a transmit Pataki Csaba.

 

Adrian Cozma, candidatul PNL la Consiliul Județean, a votat împreună cu familia, “pentru schimbare și un viitor mai bun.”

 

Ziua Votului ]n județul Satu Mare
Ziua Votului ]n județul Satu Mare

 

 

“Azi este o zi a victoriei, care cu siguranță că va schimba starea actuală a lucrurilor, astfel că județul nostru va intra într-o nouă etapă de dezvoltare.

 

Ziua Votului ]n județul Satu Mare
Ziua Votului ]n județul Satu Mare

Vă îndemn, dragi sătmăreni să ieșiți cu toții la vot, pentru că odată la patru ani, puterea este cu adevărat în mâinile voastre și ar fi mare păcat să nu vă exercitați acest drept și vă rog, nu uitați: un VOT, schimbă tot!

Votați pentru Satu Mare, pentru dezvoltare și revenire la normalitate. Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis Valer Beșeni, candidat PNL la Consiliul Județean Satu Mare.

 

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, a votat la Secția  51 din incinta Grădiniței nr. 15, de pe bulevardul Unirii.

 

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

”Am votat cu convingerea că viitorul orașului nostru depinde de cei care astăzi se vor prezenta la vot. Am votat pentru continuitate, pentru dezvoltarea proiectelor, pentru o colaborare bună, onestă și de lungă durată cu președintele Consiliului Județean, am votat pentru creșterea calității vieții sătmărenilor.

Totodată, am votat împotriva dezbinării și împotriva acelora care vor să țină municipiul și județul Satu Mare captiv în trecut.

 

 

Prefectul judeţului Satu Mare, Ioan Tibil a votat duminică, 09 iunie 2024, de la ora 09,30 la secţia de votare nr. 106 organizată la Școala Gimnazială nr 1 din Negrești Oaș.Acesta a fost însoțit de soția sa, Rodica.

Ziua Votului în județul Satu Mare
Ziua Votului în județul Satu Mare

Subprefectul Romeo Pop a votat în această dimineață, de la ora 09.00 la secția de votare nr. 57 de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, strada Crişan nr. 1, municipiul Satu Mare.
Subprefectul Altfatter Tamás a votat în această dimineață , de la ora 11,15 la secția de votare nr 66 de la Școala Gimnazială ” Rakoczi Ferenc” din Satu Mare . Acesta a fost însoțit de soția sa, Kinga.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns