Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zsuzsa Szemak a deschis o expoziție personală la Muzeu

Muhi Sandor, Felicia Grigorescu, Zsuzsa Szemak
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Lucrările explorează în mod îndrăzneț mai multe ipostaze ale condiției feminine

 

Muhi Sandor, Felicia Grigorescu, Zsuzsa Szemak
Muhi Sandor, Felicia Grigorescu, Zsuzsa Szemak

În cele două săli care deschid galeria situată în stânga intrării Muzeului de Artă, pictorița Zsuzsa Szemak a deschis o foarte interesantă expoziție personală, a doua a sa la Satu Mare, în care tema dominantă este reprezentarea plastică a trăirilor complexe feminine.

Din cele aproape 20 de lucrări expuse, două au făcut parte și din expoziția precedentă, de acum doi ani. Dacă atunci predominau tonurile de gri, iar personajele compozițiilor erau abia schițate, lucrările noi expuse ilustrează o evoluție în limbajul și expresivitatea artei pictoriței. Personajul principal – un alter-ego blond al artistei – capătă consistență, culoare, carnație, și o vedem trecând prin stări din cele mai diverse, de la furie la o liniște crispată, de la vârtejuri emoționale amețitoare la încântări atât de tipic femeiești când îmbracă o rochie nouă.

Uneori revine tendința de abstractizare, ne gândim aici la o lucrare cum e cea intitulată “Îmbrățișare”, unde tensiunea momentului e redată prin degradeuri gri, la fel cum aproape toate culorile de fundal din tablourile cromatice sunt estompate, umbre ale tonurilor vii. Există cadre aproape horror (“Fereastră”, de pildă), metafore vizuale ale trăirilor interioare (“Fără aer”) sau fulgurante descrieri ale decăderii (un “Nud” lovit pe la spate care și-a pierdut vitalitatea cu cele 7 chakre cu tot, rămânând să amintească de omul care a fost doar siluetele evanescente ale sânilor și coloanei vertebrale). O notă aparte face o lucrare intitulată “Țintă”, portret de copil luat în colimatorul societății, spunem noi, cătarea prejudecăților fiind foarte viu desenată peste chipul speriat.

E o expoziție curajoasă, o direcție fertilă pentru tânăra artistă, profesoară la Palatul Copiilor din Satu Mare și valoroasă membră a grupului condus de Dorotheea Fleiss. I-au fost alături la vernisaj colegi din UAPR, elevi și prieteni, iar discursurile de întâmpinare au fost susținute de Felicia Grigorescu, directoarea secției Artă de la Muzeul Județean, și criticul de artă Muhi Sandor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns