Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

S-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Satu Mare

La Adunarea Generală au participat reprezentanții celor 26 de primării din județ care fac parte din rețeaua de localități ce se constituie în Zona Metropolitană Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La Adunarea Generală au participat reprezentanţii celor 26 de primării din judeţ care fac parte din reţeaua de localităţi ce se constituie în Zona Metropolitană Satu Mare
La Adunarea Generală au participat reprezentanţii celor 26 de primării din judeţ care fac parte din reţeaua de localităţi ce se constituie în Zona Metropolitană Satu Mare

Preşedintele acesteia este primarul Sătmarului, Dorel Coica, iar vicepreşedinte este primarul Careiului, ing. Kovacs Eugen

Vineri, 26 aprilie 2013, în sala de şedinţe a Consiliului local Satu Mare a avut loc Adunarea Generală de constituire a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Satu Mare. Pe ordinea de zi au fost nouă proiecte, plus punctul 10 – Diverse. La Adunarea Generală au participat reprezentanţii celor 26 de primării din judeţ care fac parte din reţeaua de localităţi ce se constituie în Zona Metropolitană Satu Mare.

 

Reţeaua de localităţi

 

Este vorba de primăriile Satu Mare, Carei, Ardud, Tăşnad, Agriş, Apa, Beltiug, Berveni, Căpleni, Craidorolţ, Culciu Mare, Doba, Dorolţ, Foieni, Gherţa Mică, Lazuri, Medieşu Aurit, Micula, Moftin, Odoreu, Oraşu Nou, Păuleşti, Terebeşti, Turţ, Valea Vinului şi Viile Satu Mare. În această formulă, în Zona Metropolitană sunt cuprinşi 243.600 de locuitori. În deschiderea întâlnirii de lucru, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, a declarat că la Adunarea Generală de vineri s-au pus bazele unei organizaţii puternice şi cu un viitor foarte bun< “Zona Metropolitană Satu Mare s-a constituit având modele de succes, modele din statele occidentale şi din oraşe ale României care au reuşit în ultimii ani să atragă zeci de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

Avem modelul Zonelor Metropolitane Constanţa, Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Piteşti, municipii care au accesat foarte mulţi bani în folosul comunităţii. Oradea a accesat în 2012 36 de milioane de euro din fonduri nerambursabile prin Zona Metropolitană, Constanţa 62 de milioane de euro pe aceeaşi zonă, Piteştiul 38 de milioane de euro. În viitorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene sunt prevăzute fonduri de 7,4 miliarde de euro pentru dezvoltarea regiunilor. Le cer tuturor primăriilor să-şi dea concursul, să trimită specialişti şi să scriem proiecte atât pentru fiecare comună, individual, cât şi pentru întreaga Zonă. Împreună ne punem la treabă”, spune primarul Dorel Coica.

 

Proiecte complexe şi fonduri nerambursabile

 

Primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, a dat la rândul său exemple din care reiese reuşita Zonelor Metropolitane în atragerea de fonduri europene< “Mulţumim Municipiului Satu Mare pentru că ne-a invitat şi pe noi să facem parte din Zona Metropolitană. În exerciţiul financiar 2014 – 2020, Zona Metropolitană Satu Mare poate depune proiecte integrate, care nu cuprind doar lucrări monocolore, ci au mai multe componente, fiind proiecte complexe< social, economic, infrastructură etc. Sunt conştient că nu va fi uşor, dar trebuie să încercăm, să facem tot ceea ce putem pentru a atrage fonduri.

La anumite comune văd o oarecare frică, în sensul că se gândesc că oraşele mari vor lua tot. Este o frică inutilă. Oraşele mari iau o sumă mai mare din total, dar toate comunele îşi primesc partea lor”. Primarul comunei Dorolţ, Mihai Găman, a susţinut la rândul său ideea edilului Careiului, punctând< “Lucrăm împreună în Zona Metropolitană. Toate unităţile administrativ – teritoriale vor avea de câştigat. Suntem fraţii mai mici ai oraşelor în această formulă, dar muncind, înconjurându-ne de specialişti, vom atrage fonduri pentru a ne dezvolta.

 

Mai multe pachete de proiecte sunt deja întocmite

 

Gheorghe Rentea – consilierul primarului Dorel Coica pe proiecte europene, a prezentat în continuarea Adunării Generale de vineri stadiul la care s-a ajuns din punct de vedere juridic, fiind pregătit statutul actul constitutiv, regulamentul de funcţionare al Zonei Metropolitane< “Urmează să întocmim un portofoliu comun cu proiectele trimise de primari. Am pregătit până în momentul de faţă un pachet de proiecte pe diferite segmente, ca de exemplu cămin de bătrâni, parcuri, baze sportive, un pachet pentru reabilitarea sediilor primăriilor. Avem deja pregătite pachete pe diferite măsuri”.

După informarea privind oportunitatea şi argumentele socio-economice pentru constituirea Zonei Metropolitane s-a trecut la următoarele proiecte aflate pe ordinea de zi. În şedinţa de vineri a fost votată conducerea ADI – Zona Metropolitană. Astfel, preşedintele Zonei Metropolitane a fost ales în unanimitate primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica. Vicepreşedinte al Zonei a fost ales, tot în unanimitate, primarul Careiului, ing. Kovacs Eugen.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns