Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

10 lucruri pe care nu le ştiai despre bani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

primele bancnote din luma apar in China
primele bancnote din luma apar in China

* Cea mai mare bancnota

Este de masura unei coli de hartie A4 si este oficial cea mai mare bancnota din lume – bancnota de 100.000 de peso. Aceasta a fost creeata de guvernul din Filipine in 1998. Motivul a fost celebrarea unui secol de independenta de sub conducerea Spaniei. Bancnota a fost oferita doar colectionarilor care au putut sa o cumpere, in editie limitata, la un pret de 180.000 de peso, adica 3.700 de dolari.

 * Una intr-un milion

Cea mai mare bancnota produsa de Banca angliei a fost cea de 1.000.000 de lire, fabricata in 1948 ca o masura temporara in reconstructia post-razboi a Planului Marshall (planul de reconstructie europeana). Bancnota a fost anulata dupa doar cateva luni de folosire, ceea ce a insemnat ca prea putine au ajus in mainile oamenilor. Dar acest lucru nu le face lipsite de valoare pe cele care inca mai exista – la o licitatie in 2008, o astfel de bancnota a fost cumparata cu 120.000 de dolari.

 

* Primul bancomat din lume

Este probabil cea mai buna idee care i-a venit unui om in timp ce se alfa la baie. In timp ce statea in cada de baie, inventatorul John Shepherd-Barron aconceput primul bancomat automat din lume. Acesta si-a vandut ideea catre banca engleza Barclays, iar ei au acceptat. Primul model a fost construit la Londra in 1967. Aparatul folosea coduri PIN, dar era dependent de cecuri de hartie.

* Originea semnului de dolar

Nimeni nu stie de unde vine semnul dolarului, dar biroul de imprimari din SUA are o vaga idee. Agentia guvernamentala responsabila de designul si printarea bancnotelor spune ca designul, folosit inital pentru a distinge banii spanioli si mexicani “P S ,” a ajuns sa fie scris ca un S peste un P. Simbolul era utilizat des, chiar inainte de 1875, cand a fost produs primul dolar de hartie.

 * Nu ii poti lua cu tine

Toate bancnotele se uzeaza in timp. Cu cat valoarea este mai mica, cu atat mai repede. O bancnota de un dolar tine aproximativ 21 de luni, in timp ce o bancnota de 100 de dolari poate tine si cativa ani. In tot acel timp, din cauza inflatiei, valoare sa va scadea – scuza perfecta sa ii cheltui repede.

* Politia banilor contrafacuti

Dupa Razboiul Civil, banii contrafacuti au devenit o adevarata problema in SUA – mai mult de o treime din toti banii erau falsi. In 1865 o diviziune speciala a trezoreriei a fost creeata pentru a depista toti acesti bani falsi. Aceasta agentie exista si astazi si se numeste serviciul secret al Statelor Unite.

* Totul se invarte in jurul Elisabetelor

Din australia si pana in Republica Trinidad și Tobago, portretul reginei Elisabeta a 2-a a existat pe bancnotele a peste 33 de tari.

* Banii murdari

In principiu, toti banii ar trebui spalati – sunt cu adevarat murdari. Studiile arata ca o mare parte a bancnotelor americane sunt contaminate cu cocaina. Traficantii de droguri isi folosesc mainile pline de praf de cocaina pentru a misca banii si mult utilizatori isi ruleaza bancnotele pentru a trage pe nas – astfel, aceste bancnote ajung in bancomate, in magazine si peste tot. Ce se mai gaseste pe bancnote este: materii fecale, stafilococi si virusi. Potrivit studiilor, o bancnota poate avea mai multe bacterii decat o suta de toalete.

* Natia inflatiei

Pentru a se lupta cu inflatia care atinsese nivelul extraordinar de 231 milioane% si a crescut pretul la paine pana la 300 de miliarde de dolari (dolari zimbabueni) – noul guvern din Zimbabwe a creeat bancnota de 1 trilion de dolari. La cateva saptamani mai tarziu, insa, liderii natiunii au decis sa retraga moneda extrem de devalorizata si sa le dea voie oamenilor sa faca tranzactii in alte monede.

prima bancnota din Europa
prima bancnota din Europa

 

* Primii bani de hartie

Primele bancnote din lume au aparut in China in anii 600 d. Hr. si erau niste emisiuni locale. Apoi primele bancnote folosite ca mijloace de schimb oficiale au aparut in 960 d. Hr. in timpul dinastiei Song, acestea au aparut in urma deficitului de cupru utilizat in fabricarea monedelor.

Primele bancnote din Europa au aparut in Leiden, Olanda in timpul asediului spaniol din anul 1574. Din cauza foametei si pentru ca nu mai era metal pentru confectionarea de monede, sau creat niste bancnote de harite cu desenul monedelor folosite inainte… Acestea sunt considerate bancnote de necesitate sau monede de hartie.

Primele bancnote adevarate din Europa au fost emise in Suedia de catre Stockholm Blanco, predecesoarea Bancii Suediei in anul 1660! Acestea se numeau Kreditivsedlar, in romaneste bilete de credit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns