Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cultivatorii de căpşuni din Halmeu sunt preocupaţi de a avea în cultură soiuri cu producţii tot mai mari

Au aparut capsunele de Halmeu
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Capsunele reprezinta produsul de sezon mult apreciat de consumatori
Capsunele reprezinta produsul de sezon mult apreciat de consumatori


În ţări precum Spania şi Italia căpşunarii obţin 50-60 de tone la hectar
 
    Statisiticile acreditează ideea că judeţul Satu Mare este cel mai mare producător de căpşuni din ţară. Aici se realizează aproape 70% din producţia naţională. Inginerul Constantin Burlacu susţine că fermierii sătmăreni sunt tot mai interesaţi de a planta soiuri din străinătate, înalt productive. În străinătate aceste soiuri produc de 3-4 ori mai multe căpşune decât la Halmeu, ceea ce însemnă 50-60 de tone la hectar, faţă de 12-13 la noi în judeţ.


Cele mai mari suprafeţe cultivate cu căpşuni sunt în zona Halmeu

Evidenţele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Satu Mare, arată că în judeţ se află în cultură aproximativ 1.300 de hectare cu căpşuni. Poate este mai puţin important dacă suprafaţa este ceva mai mică sau mai mare. Important este că judeţul Satu Mare produce de departe cea mai mare cantitate de căpşuni din România. Aceasta este şi explicaţie privind numărul mare de camionete care în sezon sosesc la Halmeu şi la Porumbeşti pentru a cumpăra zilnic producţia recoltată.

Din cele spuse de inginerul Constantin Burlacu rezultă că în comunele Halmeu şi Porumbeşti, acolo unde se păstrează o veche tradiţie, se află în producţie 600 de hectare de căpşuni.

În marea ei majoritate producţia obţinută este preluată de intermediari. În aceste zile au fost văzute autoutilitare în special din judeţele sudice precum Buzău, Ilfov, dar şi din Neamţ sau alte judeţe din Moldova, or Braşov. Ca urmare a ploilor din ultima săptămână căpşunele s-au copt mai greu şi oferta a fost o vreme sub cerere.

Dacă pentru cumpărători acest fapt a însemnat aşteptare, pentru cultivatori a însemnat bani în plus faţă de o vreme fără ploaie. De câteva zile, la Halmeu şi Porumbeşti căpşunele se vând la 5 lei kilogramul, fapt ce face ca în pieţele din ţară preţul să fie la 8-10 lei kilogramul.

Străinii menţin plantaţia doar un an

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns