Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ultimii cai cu anemie infecţioasă ajung la abatoare în această săptămână

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Doctorul veterinar Dumitru Pintea - director adjunct al DSVSA Satu Mare
Doctorul veterinar Dumitru Pintea – director adjunct al DSVSA Satu Mare

Ultimele animale bolnave se trimit la abator în această săptămână

    Bătălia medicilor veterinari din judeţ şi a altor autorităţi implicate în eradicarea anemiei infecţioase ecvine a început în urmă cu aproximativ 7 ani. Iată că acum, după testarea în primăvara acestui an a 1.940 de cai, doar doi s-au confirmat seropozitivi, cărora li s-a adăugat încă unul venit în judeţ din Maramureş.

Acţiunile întreprinse până acum s-au dovedit de succes

Aşa cum am mai scris, anemia infecţioasă ecvină este la cai o boală similară cu SIDA la oameni. Bătălia cu această maladie ce se transmite prin diverse modalităţi de la animalul bolnav la cel sănătos a început la noi în judeţ în anul 2006. Atunci s-au confirmat pozitivi 1.350 de cai, dintr-un efectiv de aproximativ 15.000 de animale. A început evaluarea animalelor bolnave pentru a se stabili preţul de despăgubire a proprietarilor. O bună parte din animalele bolnave au fost livrate pentru sacrificare la abatoare specializate.

Ulterior, carcasa de carne de cal a fost livrată în străinătate, preponderent în Polonia, dar şi în Italia. Din anumite vicii de procedură a fost sistată o bună perioadă livrarea cailor bolnavi spre abatoare. În tot acest interval de întrerupere a scoaterii din gospodării a animalelor cu anemie infecţioasă s-a remarcat o creştere considerabilă a îmbolnăvirilor.

Abia în ultimii doi ani, după ce s-au pus la punct procedurile de eradicare a acestei maladii şi după ce Uniunea Europeană a asigurat un anume suport financiar s-a acţionat în forţă. Proprietarii de bună credinţă şi-au predat animalele pentru sacrificare, iar în termen rezonabil le-a fost virată în cont contravaloarea animalului la preţul pieţei.

La polul opus s-au situat o serie de proprietari de cai, în special din zona Oaş, care au refuzat să se despartă de animalele bolnave. A fost necesară intervenţia forţelor de ordine şi a poliţiei din localităţile respective pentru a putea finaliza acţiunea de ucidere a cailor bolnavi.

Monitorizarea continuă

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns