Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

POVESTEA TRIUMFULUI

1962: Anul de aur al fotbalului românesc

1962: Anul de aur al fotbalului românesc
 Această victorie reprezintă un moment definitoriu în istoria fotbalului românesc și a rămas un exemplu de succes și mândrie națională
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Fotbalul românesc a înregistrat un moment de glorie în 1962, când echipa națională de juniori a câștigat Campionatul European de Juniori, fiind singurul trofeu european obținut de o echipă națională de fotbal a României până în prezent. Competiția s-a desfășurat chiar în România, iar finala a avut loc pe stadionul „23 August” din București.

 

 

În 1960, echipa de juniori a României era aproape să câștige un alt trofeu important la un turneu UEFA în Austria. După victorii impresionante în faza grupelor împotriva Belgiei, Franței și Spaniei, România a avansat în semifinale, unde a învins Austria cu 4-1, calificându-se în finala turneului.

 

 

Finala s-a jucat pe 24 aprilie 1960, pe stadionul „Hohe Warte” din Viena, unde România a fost învinsă de echipa Republicii Populare Ungare cu 2-1, cu toate că a avut numeroase ocazii de gol, inclusiv un penalty ratat.

 

Doi ani mai târziu, România a găzduit a XV-a ediție a turneului UEFA pentru juniori. În faza grupelor, România a terminat la egalitate cu Belgia și Portugalia și a învins Germania de Vest cu 3-0. În semifinale, sub conducerea antrenorilor Gh. Ola și N. Dumitrescu, echipa a trecut de Turcia cu 4-0, ajungând în finală.

 

Finala s-a jucat pe 29 aprilie 1962, în fața a aproape 80.000 de spectatori, unde România a învins Iugoslavia cu 4-1, golurile fiind marcate de Voinea, Gergely, Dumitriu și Hajdu.

 

Această victorie reprezintă un moment definitoriu în istoria fotbalului românesc și a rămas un exemplu de succes și mândrie națională. Deși echipele naționale de fotbal ale României au avut și alte performanțe notabile de-a lungul anilor, triumful din 1962 rămâne un moment singular de succes în contextul competițiilor europene. Această realizare continuă să inspire și să motiveze generațiile viitoare de fotbaliști români.

 

CITEȘTE ȘI: Echipa de juniori A1 de la Viitorul Vetiş, mândrie judeţeană!

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns