Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

2.100 de sătmăreni au ajuns la medic cu viroze şi pneumonii în ultima săptămână

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cum sa ne ferim de viroze

Fluctuaţia de temperatură sau răcirea bruscă a vremii din ultimele zile a adus un val mic de gripă şi în judeţul Satu Mare. La nivel naţional, până la data de 18 februarie au fost confirmate şi înregistrate 781 de cazuri de gripă. De astfel, până în acest moment au fost înregistrate la nivel naţional 60 de decese cauzate de gripă, dintre care unul în judeţul Satu Mare.

 

De asemenea, până la data de 18 februarie au fost vaccinate antigripal 951.895 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

La capitolul viroze, în săptămâna 13 – 19 februarie s-au înregistrat 1.306 cazuri, dintre care cele mai multe cazuri au fost înregistrate la pacienţii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani. În saptămâna următoare, între  20 – 27februarie, s-a înregistrat o creştere a virozelor, fiind diagnosticaţi 1.601 persoane, dintre care cele mai multe cazuri la categoria de vârstă de peste 65 de ani.

Continuarea o puteți citi în ediția tipărită sau abonamentul online din data de 28 februarie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Eu tot nu pricep matematica autoritatilor in ceea ce priveste gripa, mai ales ca nici ea nu mai este cum a mai fost odata. Si nu numai cu statistica cazurilor e problema dar si bajbaiala in privinta masurilor ce trebuie luate. Cred ca n-am invatat nimic din istoria acestei boli. Candva gripa spaniola dobora zeci de milioane de oameni, probabil din cauza vaccinarii soldatilor americani. De atunci omul este sigur implicat in raspandirea tulpinilor acesteia atat la specia lui cat si la animale. Nu m-ar mira ca, odata, prin mijlocirea noastra, sa apara un supervirus, sa ne nimiceasca pe toti si sa nu mai fim prezenti la Apocalipsa care va veni, cand va veni.

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Medicii nu vor mai fi asimilaţi statutului de funcţionar public

Medicii nu vor mai fi asimilaţi statutului de funcţionar public

După îndelungi sesizări din partea cadrelor medicale, decidenţii au înţeles pe deplin care este menirea unui medic, statutul său, îndeplinind o profesie liberală şi au aprobat Ordonanţa de urgenţă în forma iniţială, printre care şi articolul care prevede că “având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public şi nu poate fi asimilat acestuia”.

Astfel, au fost înlăturate obiecţiile preşedinteului ţării, Traian Băsescu pe acest segment, şi anume că medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru “toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale”.

“Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România a luat la cunoştinţă cu satisfacţie de aprobarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, în forma în care a fost adoptată prima oară de Parlamentul României, înlăturând astfel obiecţiile Preşedinţiei. ~n acest moment, Ordonanţa 2/2014 nu mai poate fi respinsă şi trebuie să fie promulgată în forma sa iniţială” se arată într-un comunicat al Colegiului Medicilor din România

În acelaşi document, CMR mulţumeşte celor ” 80 de senatori şi 287 de deputaţi” care au înţeles că profesia medicală este una liberală şi că medicii nu pot fi asimilaţi cu funcţionarii publici.

Oficialii organizaţiei profesioanale consideră că este un mesaj care va fi perceput pozitiv de către corpul profesional al medicilor ţinând cont şi de exodul medicilor în străinătate, datorat şi faptului că “nu li se protejează indepenţa în realizarea actelor profesionale”.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluţ este de părere că prin această decizie, România a intrat în rândul lumii civilizate, în normalitate. “Suntem mulţumiţi de faptul că decidenţii au înţeles toate motivaţiile noastre în această privinţă şi astfel s-a reuşit aducerea medicinei româneşti la acelaşi nivel cu celelalte state din Uniunea Europeană şi din lume. De acum înainte nu voi mai fi nevoit ca la toate întâlnirile internaţionale ale organismelor profesionale să semnalez faptul că la noi în ţară avem o problemă de percepţie socială. Sper să nu se mai revină asupra situaţiei. Sunt întru totul de acord cu cele spuse de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi care a spus că “nu se poate ca DNA să trebuiască să aresteze toţi medicii şi profesorii înainte de a se lua măsuri împotriva corupţiei în sistemul de sănătate sau educaţie. Nu este normal ca un medic să ajungă să trăiască din plăţile informale, atenţii, cum vreţi să-i spuneţi” a spus, dr. Bumbuluţ.

:i cu alte ocazii vicepreşedintele CMR a sesizat că asimilarea medicului statutului de funcţionar public contravine profesiei liberale, a dreptului medicului de a-şi exercita în mod liber profesia

“Relaţia între medic şi pacient este o relaţie specifică şi pentru medic interesele pacientului sunt mai importante decât interesele publice. Acest lucru este specificat în toate Codurile Deontologice din întreaga lume. În acelaşi timp, în toată Uniunea Europeană se specifică în legislaţie în mod clar că în virtutea profesiei sale medicul nu este funcţionar public” a mai spus dr. Călin Bumbuluţ.

Colegiul Medicilor din România consideră că aprobarea Legii în forma iniţială reprezintă un prim indiciu semnificativ, însă este de părere că trebuie în continuare adoptate acte legislative care să consilideze poziţia medicului şi să apere interesele pacientului.

“Colegiul Medicilor din România îşi manifestă deschiderea pentru a continua pe acest drum benefic pentru întreaga societate” se mai arată în documentul citat.

Medicii nu vor mai fi asimilaţi statutului de funcţionar public