Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşedintele Băsescu a prezentat înregistrarea discuţiilor cu Ponta

Ioana Petrescu şi Victor Ponta la discuţiile de la Cotroceni
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ioana Petrescu şi Victor Ponta la discuţiile de la Cotroceni
Ioana Petrescu şi Victor Ponta la discuţiile de la Cotroceni

Consultările de luni de la Cotroceni pe tema reducerii CAS s-au încheiat cu o nouă dispută publică între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Dacă premierul a susţinut varianta unor certuri peste masă, preşedintele l-a contrazis. Câteva ore mai târziu, Preşedinţia a scos filmul întâlnirii de jumătate de oră la care Victor Ponta a venit împreună cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, să discute despre reducerea CAS.

UPDATE: Premierul Victor Ponta spune că nu ştie la ce îi foloseşte preşedintelui Traian Băsescu publicarea înregistrărilor de luni de la Cotroceni pe tema reducerii CAS, dar şi că după plecare sa ar trebui stabilite nişte reguli foarte clare în ceea ce priveşte modul în care sunt trasmise aceste înregistrări presei.

 

 UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu i-a spus, luni, premierului Victor Ponta, că ar fi “unfair” să intre în alegeri fără să trimită bugetul pe 2015 la Parlament, ca un comentariu la afirmaţia lui Ponta că, atunci când va trece de Parlament, bugetul va veni la el sau al noul preşedinte al ţării.

 

UPDATE: Premierul VictorPonta a declarat că preşedintele Traian Băsescu va face foarte bine dacă va publica înregistrarea discuţiei de luni, de la Cotroceni, adăugând că un preşedinte poate fi “un pic mai politicos” atunci când vorbeşte cu o doamnă, respectiv ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

 

“Eu cred că preşedintele ţării, în general, când discută nu neapărat cu primul-ministru, ci cu ministrul de Finanţe, cu o doamnă, poate să fie un pic mai politicos”, a spus Ponta.

 

În înregistrare, Băsescu le cere premierului Ponta şi ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, „cifrele” care arată că scăderea CAS este sustenabilă. „Doamna ministru, unde aţi terminat, la Oxford, Harvard? Roubini a terminat la Harvard. Mă aşteptam la argumente de genul lui”, i s-a adresat Băsescu ministrului Petrescu, acuzându-i pe cei doi reprezentanţi ai Guvernului că au venit la întâlnire cu „lozinci”.

Pe un ton aşezat, departe de cel relatat de premierul Ponta, şeful Guvernului şi ministrul Finanţelor au vorbit despre creşterea economică, reducerea evaziunii şi creşterea încasărilor în 2015-2016, fără a aduce însă niciun fel de date concrete în discuţie, scrie gandul..

Ca excepţie de la regula generalizării, Ioana Petrescu a menţionat, la un moment dat, un studiu care s-ar fi făcut pentru susţinerea măsurii în buget. Întrebată însă unde este acest studiu, a rămas fără replică. „Vă dăm tot ce avem”, a intervenit premierul, ridicând mapa subţire în care indicase anterior că se află expunerea de motive a legii trimise în Parlament.

Traian Băsescu: Doamnă, daţi-mi şi mie studiul care spuneţi că s-a făcut.

Victor Ponta: Vă dăm tot ce avem.

T.B.: Măi, oameni buni, am zis că discutăm. (…) Arătaţi-mi din ce se compune structura de venituri suplimentare.

Ioana Petrescu: În momentul în care vom elabora bugetul pe 2015 sursele vor fi foarte clare.

T.B.: Doamnă, dar eu trebuie să o promulg acum. Eu aş vrea să o promulg şi aş vrea să o promulg credibil.

Bugetul pe 2015, lăsat în sarcina „noului premier”. Băsescu: „Ar fi unfair”

Înaintea discuţiei în contradictoriu despre politica fiscal-bugetară a Guvernului cu Ioana Petrescu, preşedintele s-a contrat cu premierul în două episoade din care Victor Ponta a încercat să iasă cu argumente politice. Unul dintre ele viza inclusiv candidatura sa la preşedinţie, postură din care Victor Ponta intenţionează să îi lase „noului premier” sarcina elaborării bugetului pe 2015.

Traian Băsescu: Marea mea problemă este sustenabilitatea măsurii pe care n-o văd. Cu ce acoperrim deficitul de 5 miliarde.

Victor Ponta: Domnule preşedinte, Constituţia prevede clar dreptul dumneavoastră de a retrimite…

T.B.: Nu ţin să-l retrimit, problema e cum acoperim gaura.

V.P.: Vi-l exercitaţi cim doriţi. Ideea este că e o măsură pe care o considerăm necesară, că în acest an conform discuţiilor cu FMI nu se modfică ţintele de deficit asumate şi că în 2015-2016 avem capaacitatea de a face această măsurp nu doar sustenabilă, ci şi profitabilă. Venim în noiembrie cu proiectul de buget şi ne încadrăm în toate ţintele.

T.B.: Avem şi MTO care înseamnă 5-6 miliarde.

V.P.: Domnule preşedinte, o să lucrăm la toate. Când avem proiectul de buget o să vină la promulgare la dumneavoastră sau la noul preşedinte.

T.B.: Sper să vină la mine, să avem buget înainte de alegeri. Ar fi unfair (lipsit de onestitate, n.red.) să intrăm în alegeri fără buget.

V.P.: Ar fi unfair (lipsit de onestitate, n.red.) …  o să fie alt prim-ministru şi o să-şi facă bugetul cum crede.

O altă dispută verbală Ponta-Băsescu, încheiată însă scurt a pornit de la observaţia preşedintelui că este alături de Guvern parte a Executivului.

V.P. Eu cred că dumneavoastră nu conduceţi activitatea Executivului

T.B.: Dar controlez legile.

V.P.: Retrimiteţi-o în Parlament.

T.B.: Vreţi să nu o promulg?

V.P.: Nu. Eu vreau să o promulgaţi.

T.B.: Daţi-mi argumente să o promulg, altele decât lozinci!

Politica antideraiere a Guvernului. Ponta: „O să ne descurcăm şi din noiembrie. Nu-i nimeni de neînlocuit”

Cea mai mare parte a discuţiei a fost însă purtată cu ministrul Finanţelor, preşedintele declarându-se în final într-o confuzie totală.

T.B.: Vai, vai. Eu n-am înţeles nimic. Domnul prim-ministru, dumneavoastră aţi înţeles?

V.P.: Eu n-am încredere în gândirea dumneavoastră economică. Deci sunt gândiri, şcoli diferite. Noi deocamdată avem creştere economică şi vrem să mergem înainte.

T.B.: Creşterea economică nu vi se datorează. Şi eu am mai văzut un prim-ministru la fel de iresponsabil, domnul Tăriceanu şi a plătit Boc. Riscaţi să rămâneţi cu nişte dezechilibre foarte mari să scoateţi din nou ţara de pe traseul ei.

V.P.: O să ne descurcăm şi din noiembrie. Ţara asta se descurcă. Nu-i nimeni de neînlocuit, nu vă faceţi griji.

T.B.: Bun. Am înţeles că astea sunt argumentele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

7 comentarii

  1. Cat oi fi eu de PSD-ist tre’ sa recunosc ca Domnul prim ministru, ieri , n-a fost decat un biet soricel care n-a putut articula decat un chitcait in fata unei pisici,dealtfel blande…Iar doamna ministreasa(care sunt convins ca are argumente doar prin-atentie- MAJORARI DE TAXE !!-,pentru ca prim ministrul a spus clar ca nu e normal sa avem impozite pe auto de 15 euro cand peste tot in lume impozitele sunt muuult mai mari,iar aceste argumente nu-i puteau fi aduse decat de cineva de “afara”,dintr-o tara unde impozitele sunt mult mai mari,de ex. America)a chitcait si ea ceva total aiurea,facandu-l pe shulfa batrana sa se prapadeasca de ras !!…Domnu’ Ponta,nu e bine !Nu e bine Domnu’ Ponta !!!Nu va atingeti de buzunarul romanilor ca riscati sa ajungeti presedinte de asociatie de locatari !!!

  2. Cine are ochi a vazut,cine are urechi a auzit,cine are creier are posibilitatea sa-si dea seama cat sunt de incompetenti acesti guvernanti! Mi-e greu sa scriu “guvernanti”,deoarece soarta tarii este in mana si pixul acestor incompetenti! Cum sa progresam ,cum sa stam linistiti si sa asteptam vremuri mai bune ,cand aseara am vazut cu totii ,cat sunt de prosti,de slab pregatiti si incompetenti ministrii psd! Acesti oameni TREBUIE urgent indepartati ,pana nu este prea tarziu! Si cand te gandesti ca judetul SM este condus de GOVOR si STEF,alti prostalai….! ROMANI DESTEPTAREA!

  3. E foarte jenant pt. premieras si ministra(sa) lui de a se prezenta total nepregatit la o asemenea consultare. Base a punctat foarte bine !, doar romanii prosti nu vor sa-l inteleaga. Ceea ce nu vreti/doriti sa intelegeti este ca Guvernul lui Pontache a ajuns sa va dea cu o mana si sa ia inapoi cu patru ! prin introduceri sau mariri de taxe si impozite . Ca urmare, veti trai tot mai prost pe seama cresterii economice deoarece sunteti jefuiti fara scrupule de premierasul plagiator si gasca lui de banditi !!!.

  4. Nu stiu cum unii nu s-au saturat de binele facut de iubitul presedinte,sunt in stare sa -l venereze si cand trec in lumea celor drepti… Toti sunt o apa si un pamant (o apa tulbure si un pamant arid),ma refer la politicieni.

Lasă un răspuns