Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Boala limbii albastre este confirmată în 7 focare din zona Braşov

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oile sunt cele mai receptive la boala limbii albastre
Oile sunt cele mai receptive la boala limbii albastre

În condiţii favorabile maladia poate ajunge în judeţul Satu Mare

Boala limbii albastre, maladie confirmată în premieră în România în luna august, începe să dea frisoane şi fermierilor din Transilvania. Potrivit celor mai recente informaţii transmise de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, boale a fost confirmată joi, 2 octombrie în 7 focare din zona Braşov. Potrivit unor socoteli pesimiste, boala poate ajunge la Satu Mare în maximum 4 ore. Încă nu sunt motive de panică, a menţionat Nicolae Dumuţa, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor – DSVSA Satu Mare.

Victime ale acestei maladii sunt în special oile

Confirmarea în premieră a bolii limbii albastre în luna august în România a stârnit o stare de incertitudine în exploataţiile specializate pe creştere bovinelor, ovinelor şi a caprinelor din mai multe judeţe din sudul ţării. Specialiştii în domeniu susţin că boala ce afectează rumegătoarele a fost adusă la noi din Bulgaria, fără a exista dovezi în acest sens. Se cuvine subliniat faptul că această maladie este cunoscută în mai multe ţări europene, printre care Bulgaria şi în Italia.

Posibilităţile de transmitere a bolii limbii albastre sunt mai multe. Cel mai uşor se propagă prin intermediul mijloacelor de transport auto care traversează zonele afectate. Insecta care transmite boala este cunoscută sub numele de culicoid, un gen de ţânţar, ce prin hrănire consumă sângele de la un animal bolnav, după care devine transmiţător al maladiei.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns