Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

24 de grădiniţe sătmărene au colectat 1200 kilograme de baterii

Premiile concursului au fost acordate pe grădiniţe dar şi individual
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Premiile concursului au fost acordate pe grădiniţe dar şi individual
Premiile concursului au fost acordate pe grădiniţe dar şi individual

Miercuri, 18 iunie, la Casa de Cultură a Sindicatelor a fost marcată încheierea unui concurs intitulat “Ne jucăm şi reciclăm“,  aflat la a III-a ediţie.
Proiectul a fost demarat în luna octombrie a anului 2013, având ca scop strângerea şi reciclarea bateriilor uzate. Au participat 24 de grădiniţe din tot judeţul Satu Mare, împreună adunându-se aproximativ 1200 de kilograme de baterii. Grădiniţa Voinicelul a câştigat marele premiu, copiii de aici punând la un loc 310 kilograme de baterii. Cel mai strângător copilaş a fost Molnar Sara, tot de la grădiniţa Voinicelul, aceasta singurică contribuind cu 3720 de bucăţi.
Organizatorii evenimentului au fost Clubul Lions Satu Mare, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. Partener media al acţiunii au fost Informaţia Zilei, Informaţia TV ;i Szatmari Magyar Hirlap.
Obiectivele educaţiei de mediu în toată lumea sunt asemănătoare, nevoia de a men\ine şi de a  îmbunătăţi calitatea mediului, prevenirea problemelor mediului în viitor fiind principalele obiective care trebuie bifate. Pe de o parte, educaţia de mediu înseamnă informarea şi sporirea cunoştinţelor elevilor despre mediul înconjurător. Tinerii învaţă despre încălzirea globală, deşeuri solide şi alte probleme ale mediului, despre ecologie şi cum funcţionează pământul, despre urmările degradării mediului şi învaţă care este rolul lor în crearea şi prevenirea problemelor mediului.
Clubul Lions Satu Mare a lansat în anul 2011 un proiect şi o provocare în acelaşi  timp, cu scopul de a începe o educare a noii generaţii încă din fragedă pruncie. “Clubul Lions Satu Mare şi-a extins paleta de activităţi pe care le face în folosul comunităţii, de la acţiuni de prevenire a diabetului la un program de educare ecologică. În cadrul acestui program de tip concurs desfăşurat în anul şcolar 2013-2014, s-au înscris 24 de grădiniţe, toate împreună reuşind să strângă aproximativ 1200 de kilograme de baterii uzate. Aceste metode de apropiere a copiilor de natură şi formele prin care ei sunt făcuţi să înţeleagă cât de benefică este reciclarea şi curăţenia reprezintă un factor foarte important în dezvoltarea lor. Cadrele didactice sunt răspunzătoare de implementarea ideii“, a declarat Claudiu Figula, preşedintele Clubului Lions Satu Mare. Energia şi entuziasmul cu care aceşti copii au adunat atâtea luni baterii uzate şi metodele prin care atât cadrele didactice cât şi părinţii le-au folosit pentru motivarea lor nu sunt un mister. Anul acesta au avut loc două concursuri care au vizat şi învăţătoarele.
Acestea au primit provocarea de a crea noi concepte didactice prin care să expună în faţa preşcolarilor într-un mod cât mai potrivit nevoia reciclării şi nevoia recoltării selective a deşeurilor, iar creativitatea didactică a fost şi ea premiată la rândul ei. Premiul I pentru concepte didactice a fost câştigat de Pomian Gabriela, educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 11, iar locul I la categoria creativitate didactică a fost câştigat de către Toc Lucica de la Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 9. “Un aport foarte mare îl au cadrele didactice, pentru că ei trebuie să motiveze copiii şi să le explice într-un mod cât mai pe înţelesul lor cât de importante sunt acţiunile lor“, a declarat Leontina Ghiţ, inspector pentru învăţământ preşcolar.

Viitoarele generaţii învaţă să aprecieze mediul înconjurător

Elisabeta Bekessy, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, se arată foarte încântată şi este de părere că doar aşa viitoarele generaţii vor şti să aprecieze mediul înconjurător. “Acesta este un program prin care de la vârste fragede îi învăţăm pe copii să acţioneze corespunzător şi să protejeze mediul. Aceasta este şi condiţia prin care putem creşte o generaţie care să trăiască şi să convieţuiască armonios cu natura“, mărturiseşte Elisabeta Bekessy.
Tot directorul  Agenţiei pentru Protecţia Mediului ne spune că anul acesta, acestor reciclări li se acordă o importanţă şi mai deosebită, deoarece din 1 ianuarie 2015 colectarea selectivă a deşeurilor va fi obligatorie.
Premiile la concursul “Ne jucăm şi reciclăm“ au fost acordate pe grădiniţe, dar şi individual. La premiile pentru unităţi de învăţământ locul I a fost câştigat de grădiniţa Voinicelul, locul II de Grădiniţa cu Program Prelungit numărul 11, iar locul III de către grădiniţa Guliver.
La premiile individuale a câştigat Molnar Sara, care a adunat singură  3720 de baterii, locul II l-a obţinut Dalidis Ema care a strâns 2700 de bucăţi, iar locul III Demian Cezar care a strâns 1900 de baterii.
Bateriile colectate de copii au fost preluate de o firmă specializată în colectarea acestor deşeuri periculoase. Acestea vor fi distruse sau reciclate în conformitate cu regulamentele în vigoare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns