Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

27 de fermieri sătmăreni ar putea beneficia de subvenţie suplimentară pentru oi şi capre

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Subventie din bani europeni pentru oi si capre
Subventie din bani europeni pentru oi si capre

Sprijinul financiar este adresat oierilor care îşi păşunează animalele în zona de favorizată

    În urmă cu aproximativ o lună s-a finalizat verificarea de către funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a exploataţiilor de ovine/caprine înscrise în programul de subvenţie pentru anul 2013. Iată că din bani europeni aproximativ 27 de fermieri sătmăreni ar putea beneficia de o subvenţie suplimentară aferentă oilor şi caprelor pentru lapte/carne păşunate în zonă defavorizată. La noi în judeţ zonă defavorizată este declarată comuna Certeze.

Beneficiari ai banilor europeni

Statisticile arată că, după introducerea subvenţiilor, numărul ovinelor a explodat în România, mai ales că ciobanii nu aveau nici un fel de responsabilitate fiscală, până acum, când s-a introdus impozitul pe orice fel de venit agricol. Numai la noi în judeţ în ultimii 24 de ani efectivele de ovine au ajuns aproape la 270.000 de capete, cifră sub ceea ce existau la momentul decembrie 1989. Din acest efectiv aproximativ 170.000 sunt oi şi capre adulte şi tineret femel din fătările anului 2012.

Aceeaşi statistică naţională arată că anul trecut, 100 de ciobani din toată ţara aveau turme mai mari de 2.000 de oi şi numai 6 firme depăşeau limita. Acum, Ministerul Agriculturii mai bagă o subvenţie pentru oi, de data aceasta din bani comunitari.

Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, făcând trimitere la o notă de fundamentare spunea: „La numeroasele solicitări ale reprezentanţilor crescătorilor din sectorul privat, în anul 2013 s-a notificat la Comisia Europeană o nouă formă de ajutor specific pentru crescătorii de ovine/caprine de lapte /carne din zonele defavorizate”.

În acest context Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pregăteşte un proiect de HG prin care se introduce schema de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate. Vor beneficia de acest sprijin financiar fermierii care păşunează oile şi caprele în zona defavorizată a judeţului.

Până acum, acest tip de subvenţie pentru zone defavorizate se dădea numai pentru anumite animale, precum vaci de lapte sau de carne; schema de sprijin este de 30,45 milioane de euro.

Perioada de solicitare a sprijinului financiar

Autorităţile preconizează introducerea acestui tip de subvenţie pentru care cererile să fie depuse foarte repede, în perioada 9 septembrie – 4 octombrie 2013 pentru acest an.

Valoarea subvenţiei este calculată la maximum 6,5 euro/animal, suma totală angajată fiind de 6,7 milioane de euro. Banii ajung pentru 1,035 milioane de oi, dar legiuitorul are în vedere ca numai 50-300 de oi/capre femele pe fermă să beneficieze de banii comunitari.

„Alocarea către fermieri a fondurilor pentru creşterea ovinelor în zone defavorizate va începe cât de curând, imediat ce va fi adoptat acest act normativ. Intenţia noastră este ca din 2013 să se acorde subvenţia”, a declarat Achim Irimescu. „Fondurile sunt asigurate de către Comisia Europeană”, a precizat Irimescu.

O discuţie avută cu Viorel Pintea, directorul APIA Satu Mare, potenţiali beneficiari ai acestui sprijin suplimentar pentru anul 2013 sunt 27 de fermieri sătmăreni din aşa numita zonă defavorizată. Aceştia deţin în proprietate 3.305 oi şi capre.

După socotelile noastre, în programul de subvenţie suplimentară ar putea intra între 1.350 şi 3.505 oi care păşunează în zona defavorizată. Suma ce li s-ar cuveni oierilor sătmăreni ar fi cuprinsă între 8.775 şi 21.825 de euro pentru anul 2013.

Înaltul demnitar a menţionat că de acest sprijin financiar din fonduri ale UE pot beneficia oierii care păşunează în zona defavorizată indiferent de localitatea unde este înregistrată exploataţia. Potrivit spuselor secretarului de stat cele două tipuri de subvenţii se vor suprapune. Măsura pare să fie luată cu scopul de a pune în valoare păşunile din zonele defavorizate, în vreme ce majoritatea oierilor au preferat în ultimii ani să crească oi şi capre pe păşunile de la şes.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns