Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

300 de taranci din Maramures s-au inscris la cursuri de abilitati antreprenoriale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Proiectul Prowim se desfasoara pe o perioada de 18 luni

[slideshow id=3029]

Saptamana trecuta au inceput cursurile in cadrul proiectului “Dezvoltarea de abilitati antreprenoriale pentru revitalizarea si dezvoltarea mestesugurilor Traditionale pentru Femeile Somere din Mediu Rural din regiunea de Nord Vest -Prowin”. Initiatorul proiectului este Institutul National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii avand ca parteneri Asociatia Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii Maramures si Consiliul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii Sighetu Marmatiei.

Proiectul se desfasoara pe o perioada de 18 luni si are ca obiectiv general stimularea ocuparii fortei de munca prin dezvoltarea de competente si abilitati in domeniul mestesugurilor traditionale. Calificarea se doreste a fi corelata cu nevoile de pe piata fortei de munca. ~n acelasi timp se doreste revigorarea mestesugurilor pe cale de disparitie, ne-a declarat Attila Ferenc Ardelean, presedintele Asociatiei Patronatului IMM Maramures. ~n cadrul programului de instruire in cultura antreprenoriala s-au ales patru mestesuguri traditionale: olarit, brutarit, spatarit si curelarit. Cursurile sunt gratuite si se desfasoara in sase centre din Maramures: Botiza, Poienile Izei, :isesti, Berinta, Baia Mare si Sighetu Marmatiei. “Proiectul este un succes. Am reusit sa cooptam 300 de femei din satele maramuresene. Nu a fost greu sa le convingem sa urmeze cursurile, majoritatea au fost foarte incantate. ~nsa trebuie sa mentionez ca e rau cand persoane neavizate raspandesc informatii false. Unii se implica in discutii fara a cunoaste problema  si dezinformeaza lumea. Multe femei au fost reticente la inceput pentru ca au auzit ca daca vor urma aceste cursuri vor plati tot felul de impozite. Dupa ce le-am explicat ca aceste cursuri sunt gratuite si le ajuta sa-si valorifice indemanarea si mestesugurile pe care le practica, ba ar putea chiar sa castige de pe urma acestora, au venit cu draga inima”, a spus Ardelean.

Durata cursurilor: 8 luni

Attila Ardelean a mai precizat ca a gasit si oameni inimosi care au acordat sprijin pentru  deplasarea lectorilor in centrele unde au loc cursurile. “Multumesc domnilor George Motoc si Vasile Pop, care au sponsorizat cheltuile de transport pentru a ne putea continua cu succes proiectul”, a spus interlocutorul. Durata cursurilor este de opt luni. Se are in vedere nu numai dobtndirea de abilitati  intr-unul din cele patru mestesuguri traditionale alese de cursante ci si oferirea de cunostinte de management antreprenorial respectiv cursuri  de vanzare a produselor obtinute din lucrul artizanal. La finele proiectului, femeile care au urmat cursurile de calificare si au obtinut diplome vor fi ajutate sa se organizeze intr-o asociatie pentru a-si putea valorifica rezultatele muncii lor, pentru a putea participa la targuri, expozitii. Dupa parcurgerea etapelor proiectului, cursantele vor putea sa-si deschida chiar propria lor afacere, prin infiintarea de firme. Ele vor avea toate datele pentru a putea face acest demers. Insa ele vor trebui in continuare sprijinite pentru a-si putea valorifica cunostintele acumulate. Proiectul Prowin este finantat de Uniunea Europeana, din fonduri structurale si se deruleaza prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. El se adreseaza exclusiv femeilor din mediul rural, ele fiind considerate o categorie mai vulnerabila, mai ales ca neavand un loc de munca nu beneficaza de pensie sau alte venituri la batranete. Insa “el va fi continuat de un altul similar dar care se va adresa barbatilor, pentru a nu fi acuzati de discriminare”, a mai spus presedintele Patronatului IMM Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns