Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

4.000 de oameni ar putea intra în şomaj din cauza majorării preţului gigacaloriei

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

seraPeste 4.000 de angajaţi ai serelor ar putea intra în şomaj în plină iarnă din cauza majorării preţului gigacaloriei de la 1 ianuarie 2014, iar preţul legumelor ar putea creşte cu 50% pentru că vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, avertizează Federaţia Pro Agro.

Decizia de majorare a preţului gigacaloriei cu 40% de la 1 ianuarie 2014, luată de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, este o ameninţare reală pentru producătorii români de legume care folosesc energia termică produsă de societatea RADET, iar această situaţie ar putea aduce falimentul chiar şi în cazul producătorilor mari, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

De exemplu, cea mai mare seră de producere a legumelor din Europa, Leoser SA, membră a federaţie Pro Agro, este nevoită să închidă activitatea pe cele 150 hectare şi, în aceste condiţii, ar putea fi trimişi în şomaj, chiar în plină iarnă, 4.000 de angajaţi.

“Dacă ne gândim că în proporţie covârşitoare aceşti angajaţi sunt unica sursă de venit a familiei, atunci vorbim de peste 15.000 de persoane care rămân fără venituri într-o perioadă a anului extrem de grea. În acest context, în anul 2014 preţul legumelor ar putea creşte cu 50%, iar de pe piaţă vor dispărea peste 100.000 de tone de legume româneşti, făcând loc ‘apreciatelor’ legume turceşti. Totodată, se sistează exportul a 40.000 tone de legume în sezonul rece, nemaiputând concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare”, a declarat Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro. 
  
Federaţia agricultorilor va susţine în continuare obţinerea unui preţ preferenţial al gigacaloriei furnizat producătorilor de legume de sere încălzite.

“Considerăm că decizia de majorare a fost luată de către Consiliul General fără a avea puse la dispoziţie toate informaţiile şi, de aceea, suntem pregătiţi să deschidem un dialog imediat cu primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu. Vrem să explicăm în mod clar care sunt implicaţiile unei astfel de hotărâri care nu ţine cont, în mod responsabil, de toţi jucătorii din piaţa specifică. Considerăm incorect ca producătorii de legume de sere încălzite să plătească prin preţuri crescute pierderile economice ale RADET”, se arată în comunicat.

Ţările din Uniunea Europeană au pus la dispoziţia sectorului de producţia a legumelor, preţuri preferenţiale la gaze şi agent termic, acest sector fiind unul de interes naţional şi strategic.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

  1. In Romania cu asemeni conducatori hoti si corupti pe care i-am avut si avem se da apa la moara intereselor straine de a-si asigura piata de desfacere si nu de a promova/infiinta sectoare productive concurentiale. Ungaria si-a platit datoriile la FMI si i-a scos afara din tara deoarece acesta deja a afectat negativ situatia economica atentand la independenta si suveranitatea tarii. (asa cum face si la noi !). Numai ca poporul maghiar este unul cu caracter caruia nu-i place sa stea cu mana intinsa sub forma celebrului “salut romanesc” !.

  2. E o problema generala, atunci cand maresti taxele si impozitele, de fapt dai in producatorul roman. Eu sincer nu-i inteleg pe guvernanti, de ce vor ei sa nu avem banci romanesti si producatori romani? Ce bine o duc elvetienii, o tarisoara micuta, care nu s-a lasat dusa de valurile conjucturilor politice, iar moneda lor este in topul monedelor. Cum poti sa-ti faci o politica economica pe banii altora? Tot timpul vor avea dobanzi care sa le fie avantajoase lor.

Lasă un răspuns