Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

55% dintre părinţi nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Un sondaj al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi arată că 55,1% dintre părinţii care au declarat că nu şi-au vaccinat copiii până acum nici nu doresc să o facă în viitor.  

Potrivit cifrelor oficiale, până în prezent s-au imunizat anti-COVID 34.709 elevi cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani. În majoritate, părinţii care au răspuns la sondaj au studii universitare şi postuniversitare şi vârste între 30 şi 49 de ani, locuiesc la oraş, sunt preocupaţi de educaţia copiilor lor şi cu toate acestea nu vor să-i vaccineze împotriva noului coronavirus.

“De ce o persoană cu studii superioare nu se vaccinează şi nici pe copilul său elev nu-l lasă, aş vrea să înţeleg şi eu. Poate că mulţi aşteaptă să vadă care va fi amplitudinea acestui al patrulea val de infecţii, dacă vom ajunge la 5.000, la 10.000 de cazuri pe zi, cum am avut o perioadă, dacă secţiile de ATI vor fi din nou pline, probabil că şi ei se vor speria.

Am văzut acum şi că vaccinul produs de Pfizer este complet avizat, deci nu mai putem vorbi despre un vaccin experimental. Cred că în funcţie de aceste informaţii se vor gândi încă o dată dacă este cazul să spună «nu» pentru vaccinul copiilor proprii”, a comentat rezultatele surprinzătoare ale sondajului, Iulian Cristache, preşedintele FNAP.

Pe de altă parte, a mai spus reprezentantul părinţilor, mergând la extrem şi admiţând că nu avem încredere în acest vaccin, pe motiv că ar avea efecte pe termen lung asupra copiilor, ar fi de dorit ca măcar noi, părinţii, să încercăm să ne vaccinăm astfel încât să venim în sprijinul lor. „Şi să ne putem continua viaţa. Pentru că, în ritmul acesta, dacă revenim la 10.000 de cazuri pe zi, ne vom bloca şi desfiinţa şi profesional, şi economic, şi din toate punctele de vedere. Suntem totuşi în 2021, ştiinţa a ajuns la un nivel foarte mare şi s-a putut obţine un vaccin ARN astfel încât să vină în sprijinul familiilor”, a mai spus Iulian Cristache.

Aproape 50% dintre părinţi, nevaccinaţi

La chestionar au răspuns în proporţie de 70,9% părinţi din mediul urban, dintre care 36,6% au spus că au copilul în ciclul gimnazial, 30,2% au copilul ȋn ciclul primar, 25% – în ciclul liceal şi doar 8,2% au copilul în ciclul preşcolar.

La ȋntrebarea „Sunteţi o persoană vaccinată împotriva SARS-CoV-2?”, 47,9% dintre părinţii respondenţi au declarat că nu sunt vaccinaţi, 43,2% că sunt vaccinaţi, iar o proporţie de 8,9% nu a dorit să răspundă. Referitor la intenţia de vaccinare, dintre părinţii care au declarat că nu sunt vaccinaţi, 46% au spus nu sunt de acord să se vaccineze, 40,1% că nu sunt încă decişi şi 8,7% nu se pot vaccina deoarece au contraindicaţii.
Doar 5,2% dintre cei care au declarat că nu sunt vaccinaţi au spus că intenţionează să se vaccineze. Totodată, 87,6% dintre repondenţi au menţionat că nu au copilul vaccinat ȋmpotriva SARS-CoV-2.

Doar 7,3% afirmă că şi-au vaccinat copilul, iar 5,1% nu au dorit să răspundă. Referitor la intenţia de vaccinare a propriului copil, dintre părinţii care au declarat că nu şi-au vaccinat până acum copiii, o proporţie de 55,1% au spus că nu doresc să îl vaccineze, 14,9% că nu îl pot vaccina deoarece nu există vaccin pentru categoria de vârstă a copilului, iar 2,5% că nu doresc să-l vaccineze deoarece are contraindicaţii.

Doar 4,1% dintre părinţi au spus că intenţionează să-şi vaccineze copilul. În plus, 76,1% dintre repondenţi consideră că autorităţile ar trebui să le permită părinţilor să decidă dacă propriul copil va merge fizic la şcoală sau va urma cursurile online. Referitor la capacitatea unităţii de învăţământ pe care o frecventează copilul de a asigura respectarea măsurilor igienico-sanitare impuse de situaţia pandemică, 79,8% dintre părinţi au răspuns afirmativ, iar 77,4% consideră că şcolile pot continua în sistem faţă ȋn faţă până la o rată de 6 la mie.
Cât priveşte testarea periodică, 48,8% consideră că nu este nevoie de ea, în timp ce 27,7% consideră că este nevoie de testare cu teste noninvazive. Doar 14% menţionează că este nevoie de testare cu orice tip de teste. O proporţie de 53,3% dintre părinţi ar vrea însă ca personalul şcolii să fie testat periodic, săptămânal chiar.

Decizii finale referitoare la deschiderea şi funcţionarea şcolilor în noul an şcolar vor fi anunţate miercuri, 1 septembrie, printr-un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns