Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PNTCD – pacea de la Sighet. Vis sau realitate?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Taranistii au incheiat un protocol care prevede stingerea litigiilor civile si penale dintre “aripile” partidului

[slideshow id=5746]

[slideshow id=5744]

Din anul 1990 incoace, la 5 februarie, la Sighetu-Marmatiei este comemorat Iuliu Maniu, unul dintre cei mai mari politicieni ai Romaniei interbelice, de numele caruia se leaga nu numai Partidul National Taranesc, al carui presedinte a fost intre anii 1926 si 1933 si apoi intre 1937 si 1947, ci, mai ales, Marea Unire din 1918.

Iata ca dupa 58 de ani de la moartea sa, marele om politic care o viata intreaga s-a calauzit dupa indemnul si exemplul lui Hristos, potrivit caruia “cel ce vrea sa fie mai mare intre voi sa va fie voua sluga”, este menit a fi inca o data “sluga” partidului de suflet. Profitand de eveniment, mai marii PNTCD, indiferent de aripa pe care o reprezinta, si-au pus deoparte orgoliile (nu si ambitiile) personale si s-au intalnit la Sighet pentru a face pace, o pace menita a scoate partidul de pe tusa esichierului politic, intr-o sperata (disperata?) revenire in Parlament.

Simbolic, CNC s-a tinut la intersectia a trei drumuri< DN 18, DJ 109 si un drum comunal

Dupa esecul Congresului extraordinar al PNTCD din 29 ianuarie, declarat “nestatutar” de Aurelian Pavelescu care, in paranteza fie spus, considera totusi “statutare” schimbarile facute cu aceasta ocazie la conducerea unor organizatii, vineri, 4 februarie, liderii partidului s-au intalnit in cadrul unui Comitet National de Conducere (CNC) intr-o pensiune turistica din Feresti, aflata simbolic la intersectia dintre DN 18, DJ 109 si un drum comunal ce duce pe valea Cosaului. Dupa patru ore de discutii, intr-o atmosfera “agitata” cum remarcau cei prezenti, s-a decis in unanimitate convocarea unui Congres Extraordinar organizat de o echipa comuna formata din reprezentantii fractiunilor si, de asemenea, a fost incheiat un protocol care prevede ca, in momentul Congresului Extraordinar, se sting de drept litigiile civile si penale dintre “aripile” partidului.

“Este un fel de tranzactie dintre grupari ce intra in vigoare in momentul Congresului Extraordinar”, a explicat Victor Ciorbea. “Se iese din faza bataliilor juridice. Conducerea aleasa va fi obligata ca in termen de cinci zile dupa congres sa faca demersurile de renuntare si retragere a plangerilor penale”.

Taranistii spera ca in martie, gaina cu trei aripi sa faca oua de aur

Deocamdata, liderii PNTCD se arata optimisti< “Sunt optimist pentru ca toti si-au dat seama ca lupta dintre fractiuni nu poate continua. N-are rost sa ne tot furam o caciula care abia daca mai exista. E vremea sa aducem partidul acolo unde ii e locul, in viata politica a tarii si, in urma alegerilor de anul viitor, sa fim in stare sa intram in Parlament”, a declarat Gheorghe Ciuhandu.

“Prezenta la Sighet e o mare victorie. Avem sansa. Daca ratam aceasta sansa, partidul risca sa dispara”, este de parere Aurelian Pavelescu. “Va fi un congres al reconcilierii si relansarii partidului. PNTCD a inceput sa se scufunde electoral la finele lunii martie 1998, cand, prin votul unei majoritati a CNC de atunci, l-a abandonat pe Victor Ciorbea sau, mai exact, a acceptat scoaterea lui din fruntea guvernului de coalitie. Sper ca dupa 13 ani, alaturi de Ciorbea, tot in martie, sa reinnodam firul rupt”, a spus Radu Sarbu.

Intrebati de posibilitatea unor aliante in vederea alegerilor de anul viitor, liderii PNTCD s-au declarat unanim pentru< “Exista doua optiuni< una, ca PNTCD sa mearga singur, optiune viabila cu modificarea pragului electoral la 3%. In cazul in care nu avem aceasta optiune, partidul trebuie sa gaseasca o formula de intrare in Parlament. PNTCD nu-si mai poate permite inca patru ani in afara Parlamentului. Nu mai rezista. O alianta politica va securiza partidul” (Pavelescu). “Dupa ce noua conducere va fi inscrisa, va incepe prin refacerea relatiilor cu aliatii traditionali, din zona civila si politica. Din moment ce PNTCD se va intari, vom incepe dialogul sa vedem daca va fi posibila vreo alianta. Vom forma echipe de negociere cu membri din fiecare aripa de acum. In urma negocierilor foarte serioase, in CNC se va decide ce facem. Va fi un alt test de maturitate” (Ciorbea).

Alianta, dar cine?

La intrebarea din subtitlu, raspunsurile au fost evazive, dar cu subinteles< “Deocamdata nu putem defini dreapta politica fara PNTCD. Vedem o miscare a PNL catre PDL, un PDL bulversat si haotic, fara identitate politica, dar membru al Partidului Popular European ca si PNTCD. Este prematur sa ma pronunt. Atata doar ca exista un partid cu care suntem decisi sa nu facem alianta” (Pavelescu). “Este important ca aliantele sa se faca pe proiect politic. Noi am pus totdeauna pe primul plan interesul national, nu cel egoist de partid. N-am facut ca liberalii in guvernarea lui Tariceanu, n-am promis ca Basescu, iar de PSD nici nu mai vorbesc” (Sarbu).

De remarcat ca la eveniment – ne referim la comemorarea lui Iuliu Maniu – alaturi de membrii PNTCD si reprezentanti ai institutiilor de cultura din municipiu au fost prezenti membrii PNL, in frunte cu Dana Onita Ivascu, presedintele Ovidiu Nemes avand probleme familiale, precum si membrii PDL, in frunte cu presedintele Petru Tomsa.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns