Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

85 de copii sunt internati cu complicatii datorate infectiilor respiratorii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Medicii recomanda antibioticele doar in cazuri deosebite

Parintii copiilor sub trei ani (dar si ai celor mai mari) se sperie foarte repede in momentul in care acestia racesc. Medicii de specialitate sustin ca nu trebuie sa ne ingrijoram si sa alergam la urgenta, ci mai intai sa trecem pe la medicul de familie. De asemenea, acestia nu recomanda tratamentul cu antibiotice decat atunci cand apar complicatiile. In prezent 85 de copii sunt internati in sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” din Baia Mare cu diferite infectii respiratorii.

In fiecare an, in sezonul rece, pe Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean din Baia Mare ajung copii cu infectii respiratorii. In prezent 85 din cele 90 de paturi sunt ocupate de astfel de cazuri. “Acesta este sezonul infectiilor respiratorii. Sunt infectii virale la inceput, care apoi se complica. La noi ajung formele de viroze cu manifestari si localizari mai joase decat nasul si gatul, precum laringita, care da fenomene de sufocare, sau bronsiolita, care este pneumonia virala a sugarului. Copiii mai mari ajung la noi cu pneumonii. Daca sunt forme severe, acestea sunt trimise catre Spitalul de Boli Infectioase din Baia Mare. In prezent sunt 85 de copii internati la noi pe sectie, in cursul zilei de miercuri am internat cinci astfel de cazuri”, a precizat dr. Lucia Orha, sef  sectie Pediatrie.

Fiecare mama trebuie sa aiba in casa supozitoare si sirop cu paracetamol

Medicii de specialitate trag un semnal de alarma in privinta tratamentelor abuzive cu antibiotic. “Nu antibioticul este primordial in cazul unei infectii respiratorii. In primul rand parintii trebuie sa combata temperatura. Fiecare mama trebuie sa aiba in casa pentru copiii sugari supozitoare cu paracetamol, sirop cu paracetamol. Medicul de familie trebuie sa isi gaseasca timpul necesar pentru a instrui parinti in aceasta privinta. In cazul in care tusea persista, parintii trebuie sa se prezinte mai intai la cabinetul medicului de familie, sa spuna care sunt simptomele asociate febrei. Temperatura de 38,5 grade Celsius nu este mare la un copil mic. Antibioticul trebuie administrat in cazul complicatiilor. Trebuie sa avem rabdare si sa nu credem ca daca administram unui copil antibiotic acestia nu se mai imbolnavesc”, spune dr. Orha.

Parintii sunt speriati din cauza gripei pandemice

In ultima perioada, ingrijorarea parintilor este mult mai mare in cazul in care prichindeii racesc. Aceasta se datoreaza asocierii gripei sezoniere cu cea pandemica. “Nu trebuie sa ne speriem. Chiar daca este vorba de gripa pandemica este tot o viroza care se trateaza in spitalele de boli infectioase daca este o forma agresiva”, este de parere interlocutoarea noastra.

Asadar, pentru combaterea febrei, medicii ne recomanda compresele, ceaiul cald. Iar daca avem nasul infundat optim este folosirea serului fiziologic. Din prea multa grija unii parinti alearga direct la Urgente Pediatrie, fara a se adresa medicului de familie. Altii isi neglijeaza copiii cu infectii respiratorii si ajung cu ei la medic doar in momentul in care apar complicatiile. In ambele situatii, medicii de specialitate recomanda parintilor sa fie atenti si sa ajunga la medicul de familie. Doar asa prichindeii vor primi tratamente adecvate pentru afectiuni pe care le au.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns