Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Concursul national “Prietenii Muzicii” a reunit la Satu Mare 105 pianisti din 15 judete

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Concursul national de pian "Prietenii Muzicii" Satu Mare
Concursul national de pian "Prietenii Muzicii" Satu Mare

Sambata, in ultima zi a lunii martie, scena Filarmonicii “Dinu Lipatti” a fost pentru cei 105 copii si tineri care au imbratisat studiul pianului locul in care in fata juriului sa demonstreze ca sunt cei mai buni.

Pianisti din 15 judete ale tarii au participat la editia cu numarul patru a Concursului national de interpretare pian “Prietenii Muzicii”.

“Maratonul” s-a intins pe parcursul intregii zile, “startul” evenimentului competitional fiind dat la ora 9 prin deschiderea oficiala si incheindu-se la ora 19, moment in care a avut loc festivitatea de premiere. Concursul a reunit copii si tineri care studiaza tainele acestui instrument la palatele copiilor, cluburile elevilor si scolile de arta din tara.

In deschiderea oficiala au luat cuvantul directorul Palatului Copiilor Satu Mare – Mircea Cacu, profesor Nicu Miclaus – inspector educativ Inspectoratul Scolar Judetean Satu Mare, Marcel Sabo, in calitate de director al Liceului de Arta “Aurel Popp” Satu Mare si profesoara de pian Mariana Moga, sufletul acestui eveniment competitional, cea care in urma cu patru ani a pus in scena concursul national de pian.

Au trecut iata multi ani de-atunci si experienta acumulata de-a lungul vremii si-a spus cuvantul la editia din acest an. Mesajele pe care participantii la concurs le-au trecut in cartea de onoare sunt dovada reusitei evenimentului.
Juriul Concursului national “Prietenii Muzicii” a fost fost format din profesor universitar dr. Mariana Ivan din cadrul Universitatii de Arte Bucuresti – presedinte, profesor pian la Scoala de Arte Satu Mare – Budean Mihaly Iudith, Dumitru Iederan – profesor de muzica la Clubul Elevilor Carei, Mihaela Berci – secretar juriu – presedintele Comitetului de parinti al cercului de pian de la palatul satmarean si Mariana Moga – profesoara de pian care a initiat acest concurs.
Rand pe rand, pe scena filarmonicii au urcat concurentii care au interpretat in aplauzele publicului fragmente din creatii ale lui Beethoven, Bach, Mozart, Wagner si multi alti compozitori mari ai lumii. Profesoara de pian Mariana Moga le multumeste pe aceasta cale sponsorilor care au facut posibila organizarea acestui concurs, in conditiile in care Ministerul Educatiei nu mai sprijina de doi ani organizatorii iar Consiliul Judetean inca nu a virat banii.

Au contribuit la reusita profesorul Gheorghe Oancea, in calitate de director al Grupului Scolar “Ion I.C. Bratianu” Satu Mare, care a asigurat cazarea concurentilor, Ave Impex, Samgec, Brutaria Iegheriste si Barta Ati S.R.L.
Judetul nostru a fost reprezentat la acest concurs de 26 de pianisti, care au reusit sa obtina locuri fruntase. La anul I de studiu au urcat pe prima treapta a podiumului Alex Ploscar, Alexandra Grigoriu, Lucian Palcau, Edi Coardos, Maria Gavrilas Iris Stef, Niculina Pop. Pe locul al doilea s-au situat Paul Madaras, Antonia Ulici, George Palcau. La anul II de studiu locul intai a fost ocupat de Teofana Duba, Iulia Pop, Mihaiţa Buzila si Daria Grad. Casian Duba s-a situat pe locul al doilea.

La categoria concurentilor din anul III de studiu Rak Reka s-a situat pe locul I, iar Andrei Bace pe locul doi. Anul IV de studiu< locul I Beata Barla, Hutzel Levente, Andrei Boca, Adelin Buricea, Bogdan Bratis, locul al doilea Emily Silaghi. Anul V de studiu< locul I Georgiana Bura. La anul VI de studiu satmareanul Alin Marita a luat premiul intai, iar la anul VII de studiu Sara Berci s-a situat pe prima treapta a podiumului. Si in final anul VIII de studiu, satmareanca Adela Veres a luat premiul I la concurs.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns