Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Intreruperile de sarcina s-ar putea sa se faca doar cu certificat de la psiholog

Sigla Informatia Zilei
Regulile dupa care in Romania se fac in prezent intreruperile de sarcina la cerere ar putea fi schimbate de un nou act normativ care vizeaza modificarea legii avortului
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Regulile dupa care in Romania se fac in prezent intreruperile de sarcina la cerere ar putea fi schimbate de un nou act normativ care vizeaza modificarea legii avortului. Potrivit initiatorilor proiectului, deputatii PDL Sulfina Barbu si Marius Dugulescu, in viitor, femeile vor trebui sa apeleze si la serviciile unui psiholog inainte de a face un avort. Pana acum, intreruperea de sarcina era un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog.

In ce consta sedinta de consiliere

Psihologul va trebui sa consilieze femeia gravida in privinta riscurilor medicale la care se expune in momentul cand apeleaza la aceasta procedura. Femeia va fi informata despre impactul emotional pe care intreruperea de sarcina il are asupra psihicului, dar si riscurile medicale pe care avortul le presupune pe termen scurt si lung. Printre acestea se numara leziuni ale colului uterin, perforarea uterului, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale, infectii, hemoragii, risc crescut de viitoare sarcini extrauterine, chiar si infertilitate. In cadrul sedintei de consiliere, femeii i se vor prezenta si fotografii sau filme despre ceea ce presupune o intrerupere de sarcina. Ea va primi informatii despre dezvoltarea embrionului din momentul conceperii copilului si pana la nastere, inclusiv ecografia embrionului pe care il poarta in pantece.”Femeilor li se va sublinia faptul ca inca din momentul conceperii embrionul este o fiinta umana in sensul deplin al cuvantului, a carei viata va inceta in urma procedurii medicale” se mai arata in actul normativ.

De asemenea, consilierii vor cerceta cauzele care au determinat-o pe femeie sa recurga la avort. Inainte de a lua decizia de a intrerupe sarcina, psihologii ii vor mai oferi femeii si alternative la avort< posibilitatea de incredintare a copilului spre adoptie, darea micutului in asistenta maternala sau in plasament, crese cu program saptamanal.
Dupa sedinta respectiva, femeia va avea la dispozitie 5 zile pentru a reflecta la lucrurile discutate in cadrul sedintei de consiliere. Abia dupa acest timp ea va putea sa faca intrerupere de sarcina, daca in continuare doreste acest lucru. Decizia de intrerupere de sarcina apartine exclusiv femeii, se arata in proiectul de lege. Ulterior, psihologul  va elibera femeilor care doresc sa faca intrerupere de sarcina un certificat. In lipsa acestui document ele nu vor mai putea face avort.
In cazul in care gravina este minora, ea va avea nevoie si de consimtamantul parintelui sau al tutorelui pentru a recurge la acest act medical.
Singura o exceptie o constituie avortul terapeutic, cand medicul decide sa apeleze la aceasta metoda pentru ca sarcina pune in pericolul sanatatea viitoarei mame.

Peste 22 milioane de avorturi in Romania in ultimii 50 de ani

Initiatorii acestei legi si-am motivat propunerea din cauza numarului mare de avorturi inregistrate la noi in tara, in special in randul femeilor tinere si care se afla la prima sarcina. Datele  statistice arata ca pe teritoriul Romaniei din 1958 si 2008 s-au  inregistrat 22.178.906 de avorturi, potrivit datelor furnizate de Asociatia ProVita, care citeaza Centrul de Calcul, Statistica Sanitara si Documentare din cadrul Ministerului Sanatatii.

Pe langa cei 51 de deputati si senatori care sustine aceasta lege, actul normativeste sprijinit si de 10 organizatii nonguvernamentale prin care se numara Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-vita din Romania, Fundatia Pro Vita Medica din Timisoara, Asociatia Crestina Arsenie Boca, Centrul Noua Speranta din Deva si Alianta Familiilor din Romania.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns