Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Artistul Tudor Banus expune la Stockholm

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 In perioada 21 aprilie–11 mai artistul ilustrator Tudor Banus va deschide prima expozitie personala in Suedia. Gazduita de ICR Stockholm sub numele “Delir controlat” expozitia va cuprinde lucrari din diferite perioade de lucru ale artistului de origine romana stabilit la Paris: desene originale si litografii, precum si publicatii a caror ilustratie a fost realizata de acesta. 

Cu o stilistica amintind de Bosch, Escher sau Dali, universul descris de Tudor Banus este intr-adevar unul al delirului controlat, deschizand lumi paradisiac-infernale in care apar recurent motivul Creatorului, al cartii si al timpului.

La vernisajul expozitiei Delir controlat ce va avea loc in cadrul Noptii culturale a orasului Stockholm vor fi prezenti artistul Tudor Banus si scriitorul Mircea Cartarescu pentru a discuta atat despre relatia text-imagine, cat si despre procesul creativ de colaborare grafician–scriitor, amintind faptul ca volumul Enciclopedia zmeilor al lui Mircea Cartarescu este ilustrat de Tudor Banus.

Reflectand asupra operei lui Tudor Banus, Mircea Cartarescu scrie: “Arta sa pare un bloc de gheata ramas netopit intr-un vas care fierbe in clocot. Pentru ca se bazeaza pe ingeniu, adica pe o forta a imaginatiei poetice fara margini, ca si pe o tehnica astazi aproape disparuta, arta sa este fara timp si, prin urmare, nepieritoare. Nu e deloc intamplator ca, gandindu-ma la opera lui, gasesc apropieri cu eforturile unor artisti din cele mai indepartate epoci si locuri, de la Michelangelo si Parmigianino la Piranesi si Bernini, de la splendoarea lui Gustave Moreau la enigma lui Chirico si Magritte. Exista, pare a ne spune fiecare coplesitor desen al lui Tudor Banus, o arta cu A mare, o arta care nu se perimeaza.”

Grafician, pictor si gravor, Tudor Banus (n.1947, Bucuresti) este cunoscut pentru bogata experienta in ilustratia de carte, care cuprinde titluri de Mircea Cartarescu, Doris Lessing, Fratii Grimm etc., precum si pentru colaborarile de lunga durata cu publicatii de renume mondial precum Le Monde, Die Zeit, The New York Times, L’Express etc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns