Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De saptamana viitoare incepe colectarea selectiva duala a deseurilor in Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes
Primarul municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes

Primarul Iuliu Ilyes crede ca succesul demersului depinde de reactia cetatenilor

Miercuri, 2 mai 2012, primarul orasului Satu Mare a organizat o conferinta de presa in cadrul careia a anuntat demararea actiunii de colectare selectiva a deseurilor la nivelul municipiului de la populatie. Startul se da de luni, 7 mai 2012.

Primaria si operatorul de salubritate Florisal S.A. vor actiona in perioada urmatoare la informarea cetatenilor pentru implementarea sistemului de colectare selectiva cu succes in municipiul nostru.

Circuit complet pentru functionarea sistemului

Potrivit primarului Iuliu Ilyes, “exista in momentul de fata tot circuitul complet astfel incat sa functioneze corect colectarea selectiva a deseurilor, din partea operatorului exista capacitatile necesare, avem statie de preselectie la depozitul ecologic de la Doba unde se vor valorifica deseurile colectate.

Prevederile legale spun ca anual trebuie sa reducem cu 15% cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi. De luni, 7 mai 2012, rugam cetatenii municipiului Satu Mare sa tina cont de regulile stabilite, sa aiba in vedere ca demareaza selectarea duala, adica se colecteaza separat deseurile uscate de cele umede”, spunea primarul Iuliu Ilyes in conferinta de presa de miercuri.

Locuitorii de la case vor ridica de la casieriile Florisal saci galbeni pentru deseurile uscate

Prin deseuri uscate se inteleg deseurile in general reciclabile, hartie, flacoane, carpe, textile, iar prin deseuri umede deseuri organice, adica resturi de mancare si asa mai departe. “Exista doua categorii de utilizatori ai serviciilor de salubritate, si anume locuitorii de la blocuri si cei de la case. In cazul locuitorilor de la case, deseurile umede se vor ridica o data pe saptamana, cum se obisnuia pana acum.

Deseurile uscate in schimb vor fi colectate in pungi speciale puse la dispozitie de operator si vor fi ridicate o data la doua saptamani. Deseurile umede se vor colecta in pubela clasica, iar cele uscate in pungile puse la dispozitie de operator. Pungile se impart nominal si se ridica de la casieriile Florisal de pe Cosbuc sau Careiului.

Pungile se vor acorda la gospodariile individuale dupa cum urmeaza< un sac galben de 90 de litri pe persoana pe luna. Astfel, in cazul a trei persoane se dau trei saci galbeni care sunt doar pentru deseuri uscate. Operatorul de salubritate a comandat 50 de mii de saci galbeni, 25.000 fiind deja in stoc.

Ce au de facut locuitorii de la bloc?

In cazul locuitorilor de la blocuri pot sa spun ca tot succesul demersului depinde de reactia cetatenilor. Acestora li se solicita sa depoziteze acasa in doua recipiente diferite deseurile umede si cele uscate pentru a le putea pune in pubelele pentru colectarea selectiva”, informeaza primarul Iuliu Ilyes.
In municipiu sunt amplasate 923 de containere si exista 210 puncte de gospodarire. Primaria si Florisal au demarat o campanie de informare, fiind impartite pana acum 12.500 de pliante si urmand a se imparti in total 50 de mii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns