Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

“Prometeu” al lui Constantin Brancusi s-a vandut cu 12,6 milioane de dolari la New York

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Prometeu” (Prométhée), un cap turnat in bronz de Constantin Brancusi in 1911, s-a vandut miercuri seara pentru suma de 12.682.000 de dolari la New York, intr-o licitatie de arta impresionista si moderna organizata de Sotheby’s.

Sculptura lui Brancusi, avand forma unui cap inclinat si o dimensiune de 17,7 centimetri, a fost turnata intr-o editie de patru bronzuri similare in 1911, provenind in prezent “dintr-o importanta colectie privata din Europa”, potrivit catalogului Sotheby’s.

Pretul de pornire a fost de 4,75 milioane de dolari, dar a urcat rapid depasind 10 milioane in doar cateva minute, pentru a ajunge pana la pretul final de 11,25 milioane (12.682.500 incluzand comisionul de 12% incasat de casa de licitatie si taxa de vanzare-cumparare in New York).

Suma a depasit cu mult estimarea initiala a organizatorilor, care situau pretul operei sculptorului roman intre 6 si 8 milioane de dolari.

Licitatia organizata la New York a stabilit si un record absolut – cea mai mare suma platita pentru o opera de arta la o licitatie, 119,9 milioane pentru “Strigatul” lui Edvard Munch.

Un alt obiect de Brancusi, de mai mica valoare – “Furca de tors” (Quenouille 1923), sculptura din lemn – este scos la vanzare in cea de-a doua zi a licitatiei, joi, avand estimat un pret de vanzare cuprins intre 80.000 si 120.000 de dolari.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns