Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lansarea CD-ului: “BACH. Sase suite pentru violoncel solo” interpretate de Razvan Suma

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 Violoncelistul Razvan Suma, unul dintre cei mai activi tineri muzicieni romani va lansa, miercuri, 9 mai, prima inregistrare completa pe CD a integralei suitelor pentru violoncel solo de Bach. 

 

Evenimentul de lansare va fi organizat in foaierul Salii Radio din Bucuresti, in pauza concertului sustinut de artist alaturi de Orchestra de Camera Radio, sub bagheta dirijorului Eckart Hübner. Programul serii cuprinde lucrari ale compozitorilor Jacques Ibert, Camille Saint-Saëns si Georg Friedrich Händel. 

 

La lansare vor lua cuvantul – impreuna cu violoncelistul Razvan Suma – Liliana Staicu – redactor sef Radio Romania Muzical si director artistic al Formatiilor Muzicale Radio, celebrul violoncelist si profesor Marin Cazacu si violonistul Razvan Popovici, director al Festivalului International de Muzica de Camera SoNoRo si al casei de productie Sonoro Records.

 

Razvan Suma a sustinut intre 1 si 21 martie 2012 turneul national solo Va place BACH?. Desfasurat in opt orase din tara, evenimentul a reprezentat o premiera extraordinara: prima interpretare a unui artist roman, intr-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. 

 

Despre realizarea acestui disc, Razvan Popovici declara: “Johann Sebastian Bach – Şase suite pentru violoncel solo” arata ca exista entuziasm, daruire si consecventa si in aceasta zona a muzicii culte in Romania si ne incurajeaza in demersul nostru de a dezvolta mai departe platforma Sonoro Records prin noi aparitii de inalta tinuta, atat din punct de vedere interpretativ, cat si din cel al design-ului si al prezentarii. Vestea imbucuratoare insa este ca acest disc nu va ramane singura lansare Sonoro Records a acestui an.”

 

Razvan Suma este unul dintre cei mai activi si mai importanti tineri instrumentisti romani, cu un repertoriu cuprinzator, realizat in cele peste cinci sute de recitaluri și concerte susținute in intreaga lume. Pe langa activitatea concertistica din Romania, sustine frecvent concerte alaturi de pianistul spaniol Josu Okinena, alaturi de care a concertat in sali ca “Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian.

 

Razvan Suma a realizat din 2006 pana in prezent sase turnee in formula de Trio – „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad” – alaturi de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici. Alaturi de Marin Cazacu, Alexandra Gutu si Octavian Lup, in componenta cvartetului de violoncele „Cellissimo”, Razvan Suma este prezent pe scene din  Italia, Portugalia, Macao sau Maroc.

 

In 2009 a devenit solist al Orchestrelor si Corurilor Radio. In calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucuresti dezvolta o intensa activitate pedagogica si este invitat sa predea la cursuri de maiestrie organizate in tari ca Spania, Argentina, Coreea si in Romania, in cadrul atelierelor SoNoRo – Interferente.

 

Instrumentul pe care canta Razvan Suma in acest moment a fost conceput de lutierul Charles Adolphe Maucotel – unul dintre cei mai apreciați creatori de instrumente ai epocii sale – și a fost realizat la Paris in anul 1849. Acest instrument a aparținut in sec. XIX celebrului violoncelist francez Pierre Fournier. Violoncelul Maucotel – Fournier i-a fost oferit lui Razvan Suma in anul 2009 de « Fundația Musicha » din San Sebastian, Spania. 

 

Intitulat ‘BACH. Şase suite pentru violoncel solo’ interpretate de Razvan Suma, CD-ul – conceput intr-o forma moderna, atractiva – este realizat cu sprijinul casei de productie Sonoro Records, informeaza comunicatul Fundatiei Phoenix. 

 

CD-ul va fi disponibil in librariile Carturesti, Humanitas, Bastilia si Anthony Frost.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns