Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

E posibil sa existe mai multe tipuri de „particule ale lui Dumnezeu”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cautarea misteriosului boson al lui Higgs, cunoscut si sub porecla de „Particula lui Dumnezeu”, pare sa devina tot mai complicata. Recent, un cercetator de prestigiu a afirmat ca pot exista nu mai puţin de cinci astfel de particule.

Oamenii de stiinţa, citati de descopera.ro, cred ca descoperirea particulei poate duce la rezolvarea unei probleme fundamentale in fizica – anume cum ajunge materia sa aiba masa. Descoperirea bosonului lui Higgs este una dintre cele mai importante obiective ale laboratorului CERN.

In prezent, dr. Rolf-Dieter Heuer, directorul laboratorului, sustine ca ar putea exista o adevarata “familie” de bosoni Higgs, iar descoperirea tuturor particulelor ar putea dura cel puţin 20 ani.

Dupa coliziunea a circa 640 trilioane de protoni in cadrul Large Hadron Collider, uriasul accelerator de particule deţinut de CERN, se estimeaza ca s-au generat aproximativ 80-100 posibile “Particule ale lui Dumnezeu”. Doar ca numarul adevaratelor candidate este puţin mai mare decat au prevazut iniţial cercetatorii.

“Unul dintre motivele posibile ar fi acela ca exista mai mulţi bosoni. si daca intr-adevar sunt mai mulţi, teoretic vorbind, pot exista pana la cinci astfel de particule.

Ipoteza este cunoscuta sub numele de super-simetrie si prezice ca fiecare particula sub-atomica cunoscuta poate avea drept pereche o alta super-particula, cu toate ca aceasta din urma ramane nedetectata. Pana la sfarsitul acestui an, vom sti cu siguranţa daca bosonul lui Higgs exista sau nu”, susţine dr. Heuer.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns