Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Guvernul reduce CAS cu cinci puncte la angajator şi menţine cota de impozitare de 16% la firme

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Guvernul intenţionează ca, anul viitor, să reducă nivelul contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, păstrând în acelaşi timp cota unică de impozitare de 16% pentru societăţile comerciale, a declarat premierul Victor Ponta.

“De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societăţile comerciale şi persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% şi 8%”, a spus Ponta, la emisiunea “După 20 de ani” la PRO TV.

 

În privinţa CAS, premierul a arătat că intenţia Executivului este să efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator.

Anul trecut, Ministerul Finanţelor susţinea că propunerea opoziţiei de reducere a CAS ar avea un impact bugetar de 6 miliarde lei.

Guvernul intenţionează ca, anul viitor, să reducă nivelul contribuţiilor de asigurări sociale cu cinci puncte procentuale la angajator, păstrând în acelaşi timp cota unică de impozitare de 16% pentru societăţile comerciale, a declarat premierul Victor Ponta.

“De la 1 ianuare 2013, ne dorim impozitarea pe trei trepte: 16%, pentru societăţile comerciale şi persoanele cu venituri medii, iar pentru cei cu venituri foarte mici vom încerca aplicarea celorlalte două cote, de 12% şi 8%”, a spus Ponta, la emisiunea “După 20 de ani” la PRO TV.

În privinţa CAS, premierul a arătat că intenţia Executivului este să efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator.

Anul trecut, Ministerul Finanţelor susţinea că propunerea opoziţiei de reducere a CAS ar avea un impact bugetar de 6 miliarde lei, scrie MEDIAFAX.

Guvernul analizează varanta de a transfera acţiuni ale Cupru Min către Consiliul Judeţean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investiţiilor de mediu în cadrul companiei, a anunţat premierul Victor Ponta.

“Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiţii de mediu şi a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiţii avantajoase şi pentru noi, sau a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acţiuni la Cupru Min către o autoritate locală, în cazul de faţă Consiliul Judeţean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Judeţean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecţia mediului”, a spus Ponta la emisiunea “După 20 ani” de la PRO TV.

Întrebat dacă o decizie va fi luată în acest an, premierul a răspuns “categoric da”.

Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar Internaţional că nu va vinde Cupru Min pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preţ mic şi împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.

Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că “a încetat unilateral discuţiile” cu firma canadiană pentru Cupru Min Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

Reprezentanţii Roman Copper se declară, totodată, “încântaţi” că noul premier al României, Victor Ponta, a anunţat că respectarea legii este “prioritate zero” pentru cabinetul său.

“Roman Copper Corp. se aşteaptă ca autorităţile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea şi să finalizeze procesul de privatizare a Cupru Min Abrud SA, în condiţiile prevăzute în cadrul licitaţiei pe care am câştigat-o”, notează sursa citată.

Autorităţile au anunţat că licitaţia pentru Cupru Min se va relua, în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, după ce firma canadiană câştigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenţei preţul pentru acţiuni şi să accepte publicarea documentului de privatizare.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cupru Min a fost asumată în discuţiile cu FMI.

Licitaţia iniţială a fost câştigată de Roman Copper, iar ulterior compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorţiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cupru Min.

Roman Copper este deţinută de Bayfront Capital Partners (Canada) şi a fost înfiinţată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.

Cupru Min deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Ministrul Mediului intenţionează să ia în calcul la deciziile privind exploatarea gazelor de şist şi unele studii ale CE

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a anunţat, la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu comisarul european pentru protecţia mediului, Janez Potocnik, intenţia de a fundamenta deciziile viitoare ale Guvernului român în privinţa exploatării gazelor de şist şi pe baza rezultatelor studiilor pe care Comisia Europeană le are în lucru în acest moment.

Potrivit unui comunicat al MMP, remis vineri AGERPRES, Rovana Plumb a avut, joi, două întâlniri de lucru la Bruxelles, cu comisarul european pentru protecţia mediului, Janez Potocnik, şi comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, principalele teme de discuţie fiind soluţionarea rapidă a procedurilor de infringement, exploatarea gazelor de şist, tranzacţionarea unităţilor de emisie de dioxid de carbon aflate la dispoziţia României şi legislaţia privind schimbările climatice.

În cadrul întâlnirii cu comisarul Potocnik, ministrul român a subliniat atenţia pe care o acordă cazurilor de infringement şi a confirmat angajamentul de continuare a dialogului cu Comisia Europeană pentru soluţionarea cât mai rapidă a problemelor existente.

Rovana Plumb a anunţat intenţia de a fundamenta deciziile viitoare ale Guvernului român în privinţa exploatării gazelor de şist şi pe baza rezultatelor studiilor pe care Comisia Europeană le are în lucru în acest moment, ambele părţi subliniind că această temă este una relativ nouă, care necesită o evaluare corectă şi aprofundată înainte de trecerea la alte etape.

De asemenea, oficialii au abordat şi tema utilizării eficiente a resurselor, subliniind în acelaşi timp importanţa politicii de mediu, al cărei impact orizontal se regăseşte în majoritatea celorlalte politici publice, precum şi necesitatea consolidării încrederii populaţiei în deciziile adoptate de autorităţile publice în domeniul protecţiei mediului.

La întâlnirea cu comisarul Connie Hedegaard, Rovana Plumb a subliniat deschiderea autorităţilor române pentru stabilirea unei poziţii a Uniunii Europene privind reportarea şi utilizarea AAU-urilor, care să ia în considerare situaţia României în acest domeniu.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat, de asemenea, atenţia pe care o acordă finalizării pregătirii măsurilor de implementare a pachetului legislativ energie/schimbări climatice, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2013.

Cele două părţi au insistat asupra necesităţii implicării autorităţilor locale şi sectorului privat în adoptarea deciziilor privind schimbările climatice, asupra eforturilor care trebuie făcute pentru informarea companiilor asupra avantajelor trecerii la o economie verde, şi, în mod special, asupra importanţei conştientizării populaţiei cu privire la această temă.

AAU sunt Unităţi ale Cantităţii Atribuite prin Protocolul de la Kyoto la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, în cadrul stabilit de art. 17 al acestui protocol şi de deciziile subsecvente adoptate de conferinţa părţilor. Surplusul de AAU reprezintă disponibilul pentru comercializare, rezultat al diferenţei dintre cantitatea atribuită şi rezerva perioadei de angajament.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns