Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Victor Ponta: ‘Vreau să transmit pieţelor un semnal de stabilitate şi responsabilitate”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Victor Ponta, noul premier al României, a declarat într-un interviu acordat prin e-mail cotidianului american Wall Street Journal şi publicat în ediţia online din 13 mai, că obiectivul creşterii economice este unul strategic al guvernului pe care îl conduce şi s-a angajat să transmită pieţelor un semnal de stabilitate şi responsabilitate, scrie Agerpres.

Măsurile de prudenţă financiară trebuie unite cu măsuri de sprijinire a întreprinderilor private – şi suntem de acord cu declaraţiile multor protagonişti din sectorul privat făcute în trecut, atunci când au criticat fostul guvern pentru lipsa sa de flexibilitate.

 

Începând cu anul 2009, România a scăzut cu aproape 30 de poziţii în ”World Bank’s Ease of Doing Business Index”. Vrem să sprijinim economia şi mediul privat prin măsuri care să conducă la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă. Vrem să relaxăm impozitarea forţei de muncă şi să întărim relaţia noastră cu comunitatea de afaceri.

Există riscul ca unii oameni să creadă că fosta guvernare a fost victima nepopularităţii în urma unor măsuri dure dar necesare de austeritate. Este o percepţie greşită şi profund părtinitoare. Guvernul a căzut pentru că a adoptat un set de decizii proaste pe care nu a dorit să le ”ondo” /anuleze/, decizii care au fost condamnate aproape în unanimitate de societatea românească şi de protagonişti politici din Romania. Este una dintre misiunile guvernului pe care îl conduc în prezent aceea de a încerca să remediem aceste greşeli.

Prioritatea de top este reducerea impactului deciziilor ilegale luate de fosta guvernare, care a colectat ilegal taxe de la pensionari. Această decizie a fost anihilată atât de sistemul judiciar, cât şi de Curtea Constituţională a României. Aceste sume trebuie restituite, atât ca obligaţie legală cât şi morală, menită să arate respectul şi sprijinul nostru pentru categoria socială care a suferit partea cea mai rea a efectelor recesiunii şi măsurilor de austeritate din România: pensionarii.

Există fonduri în buget pentru a face aceste plăţi, dar această măsură are, de asemenea, o valoare simbolică, deoarece în ultimii doi ani, măsurile de austeritate adoptate de guvern nu au fost însoţite de nicio politică înţeleaptă de a promova creşterea, sau de orice prevederi sociale menite să instituie o plasă de siguranţă pentru cele mai vulnerabile categorii sociale. Vom restitui aceste sume într-un interval de 16 luni, aceeaşi perioadă de timp în care aceste fonduri au fost colectate ilegal.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns