Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Basescu va participa la summitul NATO de la Chicago

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca printre elementele de interes major pentru Romania ce vor fi discutate la Summitul NATO de la Chicago se afla si situatia din Afganistan, precizand ca se va pune problema contributiilor financiare pentru sustinerea fortelor de securitate afgane dupa retragerea trupelor NATO. 

“Agenda Summitului are cateva elemente de interes major pentru noi. Principalul punct este Afganistanul si aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranzitie care, asa cum este estimat, se va termina la sfarsitul anului 2014, dar si de ce urmeaza dupa tranzitie. In ce masura aliatii se vor implica in constructia institutionala, in consolidarea fortelor de securitate ale Afganistanului, in asa fel incat intreg teritoriul Afganistanului sa fie sub controlul Kabulului. Nu in ultimul rand, se va pune problema contributiilor financiare pentru sustinerea fortelor de securitate afgane dupa retragerea trupelor NATO si a partenerilor din teritoriul Afganistanului”, a precizat seful statului, intr-o declaratie sustinuta la Palatul Cotroceni.

Potrivit acestuia, Summitul de la Chicago este cel mai important eveniment al NATO din acest an.

“Summitul se desfasoara intr-un context destul de dificil. in primul rand, legat de constrangerile bugetare ale tuturor celor 28 de membri NATO, constrangeri bugetare legate de criza economica. si, nu in ultimul rand, contextul legat de situatia din Orientul Mijlociu, Siria, tensiunile israeliano-iraniene, Nordul Africii. Deci, tensiuni majore la frontierele NATO”, a mai spus Basescu, citat de Agerpres.

Potrivit presedintelui, Summitul de la Chicago va prilejui o analiza a progreselor facute in raport cu Summitul de la Lisabona, cand s-a stabilit noul concept strategic pentru secolul 21.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns