Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministrul ungar al Economiei: Criza din Ungaria s-a încheiat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul ungar al Economiei Gyorgy Matolcsy a afirmat la CNN că criza din Ungaria s-a încheiat, iar povestea ţării sale va fi una de succes în decurs de un an, când economia va reveni la creştere solidă, relatează Portfolio, citat de Mediafax.

Matolcsy a spus, într-o emisiune a realizatorului CNN Richard Quest, că Ungaria se află în inima unui nou centru de atracţie pentru comunitatea mondială de afaceri.

Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit “un număr mare de măsuri economice neconvenţionale”, a arătat Matolcsy, explicând că Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus o taxă pentru bănci.

După ce menţionat şi alte măsuri adoptate de guvern, printre care naţionalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat că Ungaria are un program de convergenţă aprobat de Comisia Europeană.

 “Prin definiţie asta înseamnă că starea finanţelor publice este în ordine. Deci s-a încheiat…criza s-a încheiat”, a subliniat Matolcsy.

Moderatorul emisiunii a menţionat faptul că economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% în primele trei luni, faţă de trimestrul anterior, înregistrând cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană.

“Desigur, dar dacă analizezi evoluţia din trimestrul patru a economiilor UE, creşterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioadă de tranziţie pentru economia Ungariei”, a spus Matolcsy.

Ministrul a insistat că economia Ungariei îşi va reveni anul viitor.

“Vom avea o creştere economică solidă anul viitor. Acest an este puţin riscant, aveţi dreptate”, a spus Matolcsy.

Întrebat de ce analiştii afirmă că Ungaria nu se află pe direcţia corectă, iar măsurile aplicate nu au fost alese cu înţelepciune, Matolcsy a recunoscut că guvernul “este intens criticat pentru măsurile neconvenţionale, dar că autorităţile au fost nevoite să fie inovative, creatoare”.

Quest a apreciat că măsurile au fost prea inovative şi creatoare şi i-a reamintit că analiştii susţin că economia ungară se află pe o direcţie greşită care ar putea duce ţara la dezastru, dar Matolcsy a respins aceste opinii ca fiind un nonsens.

“Povestea ungară, exemplul ungar va fi un succes în termen de un an”, a insistat Matolcsy.

Între factorii negativi menţionaţi de realizatorul CNN se află creşterea economică lentă, şomajul ridicat, deficitul bugetar administrat prin măsuri de faţadă şi o cotă unică care a redus baza de impozitare.

Matolcsy a parafrazat un proverb potrivit căruia toate monedele au două feţe şi a enumerat scăderea nivelului datoriei publice, nivelul sustenabil al deficitului bugetar, cu mult sub 3% din PIB, mai multe locuri de muncă în economie şi tranziţia către creştere economică, potrivit Portfolio.

În privinţa independenţii băncii centrale, cerută de autorităţile europene, ministrul a arătat că amendamentele la legea acestei instituţii urmează să fie aprobate în Parlament până la sfârşitul lunii iunie.

Matolcsy a apreciat totodată că Europa Centrală va fi viitorul centru de atracţie pentru comunitatea internaţională de afaceri, urmând să înlocuiască centura sudică a zonei euro, iar Ungaria se va afla chiar în inima acestui centru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns