Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia Europeană a făcut prima anchetă privind competențele lingvistice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

53% dintre europeni folosesc limbi străine la locul de muncă

Conform unui nou sondaj de opinie Eurobarometru, aproape nouă din zece cetățeni ai Uniunii Europene cred că e foarte utilă capacitatea de a vorbi limbi străine. 98% dintre europeni susțin că stăpânirea limbilor străine va fi benefică pentru viitorul copiilor lor.

Sondajul a vizat atitudinea cetățenilor față de multilingvism și învățarea limbilor străine.

14% dintre elevi nu ating nici nivelul de “utilizator de bază” în prima limbă străină studiată

La finele săptămânii trecute, Reprezentanța Comisiei Europene a publicat prima anchetă privind competențele lingvistice. Aceasta scoate în evidență faptul că există un decalaj între aspirații și realitate în ceea ce privește capacitatea de a vorbi o limbă străină în practică. În acest sens s-au întreprins o serie de teste în rândul elevilor adolescenți din 14 state europene.

Rezultatele arată că numai 42% dintre elevi sunt competenți în prima lor limbă străină și doar 25% în a doua. Totodată, 14% în cazul primei limbi și 20% în cazul celei de-a doua limbi străine nu reușesc să atingă nici măcar nivelul de “uilizator de bază”.

Limbile străine ar trebui să constituie o prioritate politică

Pe marginea acestor rezultate, Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret a declarat că “sondajul Eurobarometru arată că oamenii pun mare preț pe multilingvism și învățarea limbilor străine, dar trebuie să progresăm în îmbunătățirea predării și învățării limbilor străine”.

Anul acesta se împlinesc zece ani de la Declarația de la Barcelona a șefilor de stat și guvern ce au pledat pentru predarea a cel puțin două limbi străine de la o vârstă foarte fragedă. 72% dintre europeni sunt de acord cu acest obiectiv, 77% considerând că ar trebui să constituie chiar o prioritate politică.

53% dintre europeni folosesc limbi străine la locul de muncă și 45% cred că au obținut un loc de muncă mai bun în propria lor țară datorită competențelor lingvistice. În ciuda acestui aspect, numărul europenilor ce spun că pot să comunice într-o limbă străină a scăzut de la 56% la 54%.

Numărul de europeni ce folosesc limbi străine pe internet e în creștere

Schimbările cele mai importante la capitolul comunicare într-o limbă străină încep din anul 2005, când internetul a fost cel ce a încurajat persoanele să își extindă competențele de lectură și ascultare pasivă în limbi străine. Numărul de europeni ce folosesc în mod regulat limbi străine pe internet prin intermediul rețelelor sociale a crescut cu zece puncte procentuale, de la 26 la sută la 36 la sută.

Comisia Europeană vrea ca în viitorul apropiat să intensifice sprijinul pentru învățarea limbilor străine prin noul program “Erasmus pentru toți”. Învățarea limbilor străine este unul din cele șase obiective specifice. CE vrea să stimuleze finanțarea cursurilor de limbi străine pentru persoanele ce doresc să studieze, să se formeze sau să facă voluntariat în străinătate, iar la finele anului în curs va propune o referință europeană privind competențele lingvistice.

Referința va măsura progresul statelor membre în îmbunătățirea învățării și predării limbilor străine. Printre primele cinci limbi străine cele mai vorbite se numără engleza (38%), franceza (12%), germana (11%), spaniola (7%) și rusa (5%).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns