Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România negociază un program de investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România a fost condamnată la CEDO in ceea ce privește condiţiile necorespunzătoare din penitenciare , astfel că se acţionează pentru obţinerea de fonduri pentru un program de investiţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.
La nivelul spaţiilor de detenţie sunt probleme, au fost condamnări pronunţate de Curtea Europeană şi în acest sens acţionăm, în acest sens avem dialog pentru a obţine fonduri suplimentare, pentru a obţine un sprijin de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru un program de investiţii în administraţia de penitenciare.
Anul trecut, în 20 de cauze privind români, CEDO a reţinut încălcarea dreptului de a nu fi supus torturii sau unor tratamente inumane şi degradante, consacrat de articolul 3 din Convenţia Europeană, sub aspect material şi procedural. Un număr mare de condamnări privind încălcarea articolului 3 s-a înregistrat din cauza condiţiilor necorespunzătoare din penitenciare în care reclamanţii au fost /sunt deţinuţi, în special ei plângându-se de suprapopularea închisorilor şi lipsa condiţiilor de igenă, potrivit datelor statistice publicate de CEDO la 31 decembrie 2011.

Unul din cazurile pentru care România a fost condamnată este cel al fostului consilier guvernamental Fănel Pavalache – condamnat la şase ani detenţie – autorităţile române i-au aplicat rele tratamente în detenţie, respectiv că a fost supus la fum de ţigară, şi că i-au încălcat prezumţia de nevinovăţie. Astfel, în octombrie 2011, CEDO a decis despăgubirea morală a lui Păvălache cu 10.000 de euro şi 1.800 de euro pentru costuri şi cheltuieli.

În mai anul trecut, un alt deţinut, de la Jilava, a obţinut 13.000 de euro despăgubiri, după ce s-a plâns Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg de condiţiile deplorabile din Penitenciarul Jilava, respectiv de supraaglomerare şi de prezenţa şaorecilor, păduchilor, puricilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns